Dlaczego nie należy trzymać jajek na drzwiczkach w lodówce? Pytanie to brzmi trochę dziwnie tym bardziej, że praktycznie każda lodówka w tym miejscu posiada specjalną półkę z przegrodami na jajka. Jak jednak okazuje się, faktycznie nie powinno się ich tam trzymać.
Powód jest bardzo prosty. Drzwiczki lodówki to miejsce, w którym zachodzi do częstych i dużych zmian temperatury. Temperatura w kuchni wynosi zazwyczaj ok. 22 stopni w większości domów. Wewnątrz lodówki panuje temperatura dużo niższa, niewiele ponad 0 stopni Celsjusza.
Podczas przechowywania jajek bardzo ważne jest to by utrzymywać stałą temperaturę. Nie zrobimy tego jeśli są one na drzwiczkach bo każde ich otwarcie naraża jajka na jej zmianę. Sara Benwell, autorska Good Housekeeping sugeruje, że najlepszym miejscem na trzymanie jajek w lodówce jest środkowa półka. Temperatura na niej jest najbardziej stabilna.
Pamiętaj również aby jajka trzymać z daleka od surowego mięsa oraz produktów, które wydzielają mocny aromat. Jajka bardzo łatwo go pochłaniają. Czy można przechowywać jajka w innym miejscu niż lodówka?
Ja przechowuję jajka w spiżarni, ale dlatego, że panuje tam niższa temperatura niż w innych pomieszczeniach, nie ma w niej bowiem ogrzewania. Dlatego jest ona niższa niż 20 stopni Celsjusza, a to temperatura odpowiednia do przetrzymywania jajek.
Tak samo przechowywane są jajka w sklepie, które wcale nie stoją w lodówce. To dlatego, że w sklepie również temperatura jest niższa. Wchodzimy do niego w kurtce, nie chcemy się rozbierać podczas zakupów. Gdy wchodzimy latem za to szukamy miłego chłodu. Dlatego temperatura w sklepach jest stała i niższa niż 20 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast jajka w sklepie znalazłyby się w lodówce, a potem włożylibyśmy je do rozgrzanego auta to szok temperaturowy mógłby sprzyjać szybszemu rozwojowi bakterii i jajka zepsułyby się po prostu szybciej.