Wodę po ogórkach najczęściej wylewamy do zlewu, a szkoda! Ma ona wiele ciekawych zastosowań. W tym artykule przedstawimy wam trzy, które naszym zdaniem są najbardziej praktyczne.
Woda po ogórkach sprawia, że mięso idealnie kruszeje. Mięso marynowane w niej nie tylko jest bardziej soczyste i rozpływające się w ustach, ale również niezwykle aromatyczne.
W wodzie po ogórkach kiszonych możemy marynować różne rodzaje mięsa. Zarówno drób, jak i wieprzowiną lub wołowinę. Poeksperymentujcie w swojej kuchni, a na pewno odnajdziecie nowe smaki.
Ten trik przyda się wszystkim, którzy mają miedziane garnki w domu. Woda po ogórkach kiszonych świetnie nadaje się do czyszczenia miedzi! Dzięki zawartości kwasu octowego woda ta skutecznie usuwa nalot i przebarwienia, które pojawiają się na miedzianych powierzchniach.
Wystarczy, że przetrzesz miedziane garnki gąbeczką nasączoną wodą po ogórkach. To naturalny i ekologiczny sposób na odświeżenie miedzi bez użycia chemicznych środków czyszczących, na które miedź jest wrażliwa.
Jeśli nie masz ochoty na mięso marynowane w wodzie po ogórkach kiszonych ani nie posiadasz miedzianych garnków, to wykorzystaj ten sposób w swoim ogródku. Dzięki tej niepozornej substancji możesz wygrać walkę z chwastami wyrastającymi spomiędzy kostki brukowej. Zawartość soli i kwasu skutecznie je zabija.
Wystarczy, że podlejesz chwasty wodą po ogórkach kiszonych i gotowe. Wystarczy już tylko czekać, aż zwiędną. To tani i naturalny sposób na pozbycie się ich bez używania chemii.