Podczas gotowania ziemniaków, czy makaronu, zdarzy się, że piana wraz z wrzątkiem wykipią na kuchenkę. Wiemy wtedy, że czeka nas sprzątanie. To jednak niejedyny problem. Jeśli gotujemy na gazie, może to być naprawdę niebezpieczne. Co prawda, współczesne kuchenki gazowe mają zabezpieczenia przed ulatnianiem się gazu po zalaniu. Żadne zabezpieczenie nie daje jednak całkowitej pewności.
Ostatnio internet podbija trik, który rozwiązuje ten właśnie problem. Co więcej, jest on niezwykle prosty w użyciu. Wystarczy wykonać jedną prostą czynność, zanim zaczniemy gotowanie. Musimy nasmarować brzeg garnka jakimś tłuszczem. Może to być oliwa z oliwek lub masło.
Teraz gdy będziemy gotować, zawartość garnka nie wykipi. To naprawdę proste i skuteczne. Dlatego, jeśli do tej pory mieliście z tym problem, to zdecydowanie warto wypróbować ten sposób. Wasz problem zniknie, a gotowanie stanie się przyjemniejsze i bezpieczniejsze.
Oprócz smarowania brzegu garnka tłuszczem istnieje kilka innych sposobów, by uniknąć niechcianego wylewania się płynów podczas gotowania. Oto kilka dodatkowych trików:
Położenie drewnianej łyżki na wierzchu garnka, w którym gotuje się płyn (na przykład podczas gotowania makaronu), może pomóc zapobiec kipieniu. Drewno jest złym przewodnikiem ciepła, więc łyżka nie nagrzewa się szybko. Gdy pęcherzyki pary wchodzą w kontakt z chłodnym drewnem, kondensują się, co zmniejsza ryzyko kipienia.
Jednym z najprostszych sposobów na zapobieganie kipieniu jest po prostu gotowanie na mniejszym ogniu. Mniej intensywne ciepło oznacza wolniejsze tworzenie się pęcherzyków gazu, co daje więcej czasu na ewentualną interwencję przed wylaniem się płynu.
Wybór garnka o większej pojemności niż jest to konieczne, to prosta metoda na uniknięcie przelewania się zawartości. Więcej miejsca w garnku oznacza, że płyny mają więcej przestrzeni na ekspansję bez ryzyka wykipienia.
Częste mieszanie płynów w garnku może również pomóc w zapobieganiu kipieniu. Mieszanie pozwala na uwalnianie pęcherzyków gazu, które formują się na dnie garnka, i zapobiega ich gromadzeniu się na tyle, by spowodować wykipienie.
Jeśli posiadasz pokrywkę z małymi otworami lub szczelinami, może ona być pomocna w zapobieganiu kipieniu. Otwory te umożliwiają ucieczkę pary, jednocześnie ograniczając ilość uciekającego ciepła. To równoważy ciśnienie wewnątrz garnka i pomaga unikać kipienia.
Kipienie może być problematyczne, ale jak widać, istnieje wiele sposobów na jego zapobieganie. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na smarowanie brzegu garnka tłuszczem, stosowanie drewnianej łyżki, regulację ognia, dobór odpowiedniego rozmiaru garnka, mieszanie zawartości czy używanie specjalnej pokrywki, kluczem jest wybór metody najlepiej pasującej do twoich potrzeb kulinarnych.