Szybkie ciasteczka z jabłkami i rodzynkami

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 19 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naprawdę smaczne ciasteczka, które przygotowuje się prosto. Dzieci zjadły je w mgnieniu oka, więc na pewno są dobre, bo dzieci nie zjedzą niczego co im nie smakuje, nawet by w ten sposób nie zrobić nam przyszłości. Dlatego są najlepszym papierkiem lakmusowym dla naszych domowych wypieków :)

Do przygotowania tych ciasteczek wystarczy nam kilka składników. Ich przygotowanie też nie zajmie Wam dużo czasu, a we wszystkim pomoże nam mikser :)

Składniki

  • 480 g mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 120 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sobie miski, do której następnie wsypiesz cukier i wbijesz jajka. Następnie ubijamy wszystko mikserem. Następnie gdy nasze jajka będą już dobrze spienione dodajemy cukier wanilinowy, roztopione masło i ponownie mieszamy.

Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto w tym momencie mieszamy już łyżką bo będzie zbyt gęste by zrobić to mikserem. Chyba, że mamy robota kuchennego, który nam to ciasto wyrobi.

Teraz obieramy jabłka i namaczamy rodzynki. Jabłka kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, a następnie wymoczone rodzynki. Wszystko mieszamy.

Teraz przygotowujemy sobie blachę do pieczenia. Wykładamy ją pergaminem i dużą łyżką nakładamy kleksy ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza, a ciasteczka pieczemy przez kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je do ostygnięcia, a na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.

Podobne artykuły