Naturalna czekolada ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Może również pomóc Ci w kłopotach z bólem gardła oraz kaszlem. Jeśli lubisz czekoladę to bardzo dobrze, bo będziesz miała powód by trochę jej zjeść :)
Naukowcy gwarantują, że czekolada ma dużo lepsze działanie łagodzące ból gardła oraz kaszel niż miód, cytryna, cebula lub czosnek. Czyli sposoby znane naszym babciom. Teobromina, którą zawiera rozluźnia mięśnie płuc i oskrzeli. Badacze z Imperial Collage z Londynu przeprowadzili badania i udowodnili, że czekolada skuteczniej hamuje kaszel od kodeiny, która znajduje się w wielu lekach na kaszel.
Ile czekolady musimy zjeść? Powinny wystarczyć dwie kostki gorzkiej czekolady, które będziesz jeść codziennie. Dzięki temu poradzisz sobie z męczącym przewlekłym kaszlem. Po dwóch dniach powinnaś zauważyć poprawę. Teobromina musi na stałe rozprowadzić się w twoim organizmie. Pamiętaj jednak, że musi to być gorzka czekolada, która zawiera minimum 70% kakao.
Czekolada ma też inne cenne właściwości. Oprócz tego pobudza mózg do pracy, poprawia skupienie i daje więcej energii. Pomaga też chronić serce poprzez zawartość flawonoidów, które obniżają ciśnienie krwi. Działa też antydepresyjnie i poprawia humor oraz pomaga zadbać o zdrowie naszej skóry :)
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.