Syrop z cytryny i imbiru na wzmocnienie odporności

Jesień oraz zima to sezon przeziębień. Aby ich uniknąć musimy zadbać o swoją odporność. Dlatego dzisiaj przedstawimy Wam przepis na przygotowanie syropu na bazie imbiru oraz cytryny i kilku dodatkowych składników. Ich dobór ma na celu zwiększenie naszej odporności. Pomaga również szybciej rozprawić się z chorobą dzięki właściwością przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Pijcie po łyżce tego syropu codziennie, wystarczy dodać go do herbaty czy soku. Dzięki niemu wzmocnisz swój organizm!

Syrop zwiększający odporność

Syrop jest bardzo smaczny, ale jego smak jest intensywny. Dlatego najlepiej jest go spożywać w połączeniu z czymś. Można rozcieńczyć go w letniej wodzie czy herbacie. Ze względu na zawartość miodu nie możemy dodawać go do gorących napojów. To zabiłoby jego cenne właściwości.

Składniki

  • 3 dojrzałe cytryny
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • 250 ml rzadkiego miodu

Przygotowanie

Pamiętaj o tym, że cytryny to owoce, które są importowane, dlatego ich skórki zawierają dużo niezdrowych dla nas pestycydów. Dlatego cytryny najlepiej jest sparzyć, a następnie dobrze wyszorować szczoteczką. Gdy już to zrobimy możemy pociąć je w plasterki i umieścić w słoiku. Słoik powinien być wcześniej wyparzony.

Następnie przygotowujemy imbir, który najpierw obieramy. Najwygodniej jest go po prostu obskrobać łyżeczką. Gdy już to zrobimy kroimy go w cienkie plasterki, które również umieszczamy w słoiku razem z cytrynami.

Teraz wrzucamy do niego goździki i zalewamy wszystko miodem. Możesz zamieszać zawartość łyżką, tak by miód wypełnił wszystkie miejsca wewnątrz słoika pomiędzy plasterkami cytryny i imbiru. Słoik po zakręceniu odstawiamy na dobę, ale nie wkładamy go do lodówki. Dopiero po tym czasie umieszczamy go w lodówce i zaczynamy z niego korzystać.