Skórki po tych owocach i warzywach wyrzucasz do śmieci. To błąd! Zobacz, jak je wykorzystać.

Porady Data publikacji: 08 października 2021

Skórki po obraniu owoców lub warzyw najczęściej wyrzucamy do śmieci. To dlatego, że nie znamy żadnego praktycznego sposobu na ich wykorzystanie. Teraz to się zmieni. W tym artykule dowiecie się, jak wykorzystać skórki jabłek, bananów, cytryny oraz ziemniaków. Więcej ich już nie wyrzucisz!

Zastosowanie skórki po jabłkach

Obierki z jabłek są smaczne, a do tego zdrowe. O ile wcześniej dokładnie umyjemy owoce. Najlepiej jest również kupować świeże owoce od lokalnych sadowników. Dzięki temu mamy pewność, że są one najlepszej jakości.

Ze skórek jabłek zaparzyć możemy smaczną herbatę. Wystarczy, że zalejemy je wrzątkiem i pozostawimy przez kilka minut. Dodaj do nich cynamonu oraz łyżkę miodu, a przy okazji zyskasz świetny napój, który Cię rozgrzeje i pobudzi metabolizm do pracy. Tak właśnie działa na nas cynamon, który polecany jest przez dietetyków, jako przyprawa, która pomaga zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Wykorzystanie skórek od banana

Z komiksów i kreskówek wiemy, że skórki od banana to świetne pułapki na czarne charaktery. Z pewnością znacie kogoś za kim nie przepadacie, ale nie wykorzystujcie ich w ten sposób.

Za ich pomocą zadbać możesz o swoją cerę, a wiadomo, że nic tak nie wkurza Twoich antagonistów, jak Twoje dobre samopoczucie. Dlatego przygotuj prosty peeling. Skórkę banana pokrój w mniejsze kwadraty. następnie posyp je cukrem (bardzo małą ilością), a następnie nacieraj nimi delikatnie twarz. Na koniec przemyj ją letnią wodą. Kuracja taka pomaga również na wypryski na twarzy.

To nie wszystkie sposoby, na jakie wykorzystać możesz skórkę od banana. Jeśli masz skórzane buty, ale nie masz do nich pasty, wtedy wytrzyj je wewnętrzną stroną skórki po obraniu banana. Będą lśniły.

Jeśli ugryzie Cię komar lub inny owad i miejsce ugryzienia mocno swędzi, wtedy natrzyj je skórką od banana. Uczucie swędzenia zmniejszy się, a Ty zaznasz ulgi.

Wykorzystanie skórki od cytryny

Skórka od cytryny to naturalny uniwersalny środek sprzątający. Usuniesz za jej pomocą osad z kamienia i mydła. Zdezynfekujesz deskę do krojenia, zwłaszcza drewnianą. W tym przypadku posyp ją solą, a następnie dobrze wytrzyj skórkami cytryny. To bardzo dobry sposób na jej czyszczenie.

Skórkami cytryny i solą wyszorujesz również przypalone naczynia, a także wnętrze piekarnika. W ten sposób dużo łatwiej pozbędziesz się zaschniętych plam z tłuszczu.

Skórkę z cytryny dodać możesz do gotujących się na twardo jajek. Dzięki temu po ugotowaniu będzie łatwiej je się obierało ze skorupki.

Co zrobić z obierkami po ziemniakach?

Jesteś zmęczona, a pod Twoimi oczami wiszą worki, w które spokojnie mogłabyś spakować zakupy na cały tydzień? Po ugotowaniu obiadu nie wyrzucaj skórek po ziemniakach. Kilka z nich połóż pod oczy na kwadrans. Ten naturalny kompres zmniejszy opuchliznę, zredukuje efekt podkrążonych oczu i jednocześnie da Ci ulgę.

Umyte i usmażone obierki po ziemniakach to również bardzo fajna przekąska, która smakuje zupełnie jak chipsy. Usmaż je w głębokim oleju. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i dopraw solą. Świetna przekąska praktycznie za darmo.

Podobne artykuły