Chcesz za każdym razem kupić najsmaczniejsze pomarańcze? Istnieje metoda znana wszystkim dobrym kucharzom, która pozwala wybierać najlepsze okazy do tworzonych przez nich deserów. Dzisiaj poznacie ten trik i będziecie mogli wykorzystać go podczas nadchodzących świąt :)
Pomarańcze najlepiej smakują, gdy są słodkie. Nie zawsze jednak uda nam się takie kupić. NIe będziemy przecież w sklepie obierać pomarańczy i sprawdzać, czy są słodkie. Na szczęście jest inny sposób, aby się o tym przekonać. Wystarczy znać prosty trik.
Zwróć uwagę na dwie dziurki, które znajdują się po obu stronach pomarańczy. Z jednej strony znajduje się większy otwór, który przypomina trochę pępek. To druga pomarańcza, która nie zdążyła się rozwinąć. Jeśli wybierzesz pomarańczę, która ją posiada będzie soczysta i słodka. Najprawdopodobniej nie będzie również posiadała pestek. Jest to najsmaczniejszy owoc.
Zwróć uwagę również na kolor,który powinien być intensywny. Kolor pomarańczy pokazuje w jakim stopniu dojrzała. Jeśli chcesz zjeść ją w najbliższym czasie po kupieniu najlepiej wybrać te bardziej dojrzałe owoce aby były smaczniejsze. Warto też unikać owoców, które mają na skórce plamy i przebarwienia, to może sygnalizować, iż owoc już się psuje.
Warto każdą pomarańczę wziąć w ręce bo nigdy nie wiemy jak była traktowana w transporcie. Gdy jest miękka miejscami oznacza to, że została poobijana. Takiej lepiej nie brać. Owoc powinien być lekko miękki, ale nie za bardzo. Twardy też nie może być. Ważne aby konsystencja owocu na całej jego powierzchni była taka sama.
Trzymając już ją w rękach pamiętaj o tym, że dojrzała pomarańcza zawiera w sobie dużo wody, a to oznacza, że będzie ciężka. Weź dwa owoce podobnej wielkości i zobacz, który wyda się cięższy. Dzięki temu odróżnisz ten bardziej dojrzały.
Pamiętaj o tym, że większość owoców importowanych jest zrywanych jeszcze zielonych. Następnie za pomocą konserwantów i pestycydów są transportowane i dojrzewają w trakcie podróży. Inaczej zepsułyby się zanim trafiłyby do sklepu. Niektóre owoce są również mrożone np. jabłka.
Gdy obierasz pomarańcze zazwyczaj starasz się pozbyć gorzkawej białej skórki, prawda? Jeśli jej smak Ci nie przeszkadza to warto ją zostawić gdyż to ona zawiera dużo pektyn, witamin np. witaminy P i C oraz błonnika. Jedzenie pomarańczy z białą skórą jest dużo korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Pomarańcza to owoc, który ma wiele właściwości i składników odżywczych. Są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Oprócz tego, że są pełne dobroci, pomarańcze są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Zawierają wapń oraz witaminy A i E, które pomagają zachować dobry wzrok i zdrową skórę.
Świetnie nadają się podczas diety. Dostarczają błonnika, witamin czy nawet samej wody. Ta natomiast pomaga wypłukiwać z organizmu toksyny. Jeśli nie lubicie wody z cytryną możecie pić ją z plasterkami pomarańczy, które mają równie korzystny wpływ na nasze ciało.
Pomarańcze są również nisko kaloryczne. Oczywiście jeśli wypijemy sok naturalny, wyciśnięty ze świeżych owoców. Zawierał będzie wtedy ok. 110 kcal w szklance soku. Soki kupne zawierają dużo cukru.