Przekrój cytrynę na pół. Posyp solą i postaw w kuchni na blacie. Zobacz dlaczego warto to zrobić!

Porady Data publikacji: 06 maja 2019

Zobacz dlaczego warto przekroić cytrynę na pół, posypać solą i zostawić na kuchennym blacie. Nie jest to wstęp do imprezy z tequilą. Chodzi o zupełnie coś innego i myślę, że ten prosty trik niejednokrotnie może Wam się przydać.

Cytryna posypana solą

Zdarza się, że w naszej kuchni pojawiają się nieprzyjemne zapachy. Mogą być wynikiem przygotowania dań czy zostawieniem na blacie czegoś co się zepsuło. Cytryna pomoże nam w pozbyciu się takich aromatów. Wystarczy, że przetniesz cytrynę na pół i posypiesz obficie solą. Tak pozostawiona na blacie pochłonie nieprzyjemne zapachy i oczyści powietrze z zarazków, które unoszą się w nim.

Gdy już skończysz nie wyrzucaj jej. To nadal coś co możesz wykorzystać w swojej kuchni. Sól i cytryna stanowią bardzo dobre narzędzie do czyszczenia drewnianych desek. Pomoże to nam usunąć z deski nieprzyjemne zapachy, ale też zabije bakterie, które na niej się znajdują. Dlatego tym razem przyłóż cytrynę do deski uciętą stroną i wyszoruj ją, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.

Podobne artykuły