Prosty trik, który zapobiegnie przypaleniu mleka podczas gotowania

Kuchnia Data publikacji: 04 kwietnia 2022

Podczas gotowania mleka bardzo łatwo jest je przypalić. Na szczęście istnieje prosty sposób, który temu zapobiegnie, a nauczyła go mnie jeszcze moja babcia. Zawsze, gdy gotowała nam mleko w garnuszki przed tym, jak je wlała robiła jedną bardzo ważną rzecz. Właśnie dzięki niej nie musiała martwić się tym, że mleko się przypali.

Co zrobić, aby mleko podczas gotowania nie przypaliło się

Być może część z Was zna już ten trik, ale myślę, że i tak warto się nim podzielić. Choćby dla samego upamiętnienia wiedzy, którą nasze babcie zbierały latami, a później nam przekazywały. To one były źródłem najlepszych pomysłów, a nie tak jak dzisiaj, gdzie znajdujemy je w Internecie.

Sposób ten sam w sobie jest bardzo prosty. Wystarczy, że przed gotowaniem mleka opłuczemy środek garnuszka zimną wodą prosto z kranu. Wylewając ją pozostawiamy jej odrobinę na dnie. Dopiero wtedy nalewamy do środka mleka i gotujemy je na kuchence pilnując, aby nie wykipiało. W tym celu też istnieje trik znany przez nasze babcie. Polega na pozostawieniu na garnuszku drewnianej łyżki, która zapobiegała wykipieniu zawartości garnuszka poza niego i wybrudzeniu kuchenki.

Podobne artykuły