Gdy kupujesz mięso mielone i zaczniesz je smażyć na patelni zaczyna pojawiać się woda. Pochodzi ona oczywiście z mięsa, ale co to tak naprawdę oznacza?
To tak naprawdę wynika z błędu, który popełniamy podczas smażenia, a nie z jakości mięsa. Mięso będzie zawierało w sobie pewną ilość wody, ale gdy wrzucimy go zbyt dużo na patelnię bardzo mocno zmniejszy się jej temperatura. Mięso przez to nie zdąży się zamknąć i zacznie oddawać wodę.
Jeśli na rozgrzaną patelnię wrzucisz mniejszą ilość mięsa tego efektu nie będzie.
Pamiętaj o tym, że ciało człowieka jak i zwierzęcia składa się w dużej ilości z wody. Do tego chude mięso pochodzi z partii mięśni szkieletowych zwierząt, które z reguły składają się w dużo większej części z wody.
Pamiętaj więc o tym by dobrze rozgrzać patelnię podczas smażenia, a następnie mięso dodawać mniejszymi partiami, a problem zniknie.