Od naczyń codziennego użytku wymaga się przede wszystkim funkcjonalności. To jednak nie jedyne kryterium – naczynia powinny też być piękne i estetycznie wykonane, a przy tym dopasowane do aranżacji kuchni i jadalni, tak aby z resztą wyposażenia tworzyły jedną, spójną całość.
Wybór odpowiednich naczyń i sztućców nie powinien być więc pozostawiony przypadkowi. Nie sprawdzi się też opcja zakupu jednego zestawu i używania go zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje – warto więc wybrać co najmniej dwa komplety.
Porcelana
Porcelanowe naczynia obiadowe czy zestawy kawowe to marzenie niejednej pani domu. Prawdziwa porcelana jest delikatna, ale jednocześnie bardzo trwała, piękna i gustowna. Kawa z porcelanowej filiżanki lub nawet najprostszy obiad, zjedzony z porcelanowego talerza zupełnie inaczej smakuje. Choć naczynia porcelanowe są powszechnie dostępne, ze względu na swoją cenę używane są głównie jako komplety przeznaczone na specjalne okazje. Wyciąga się je więc na święta, rodzinne przyjęcia i urodziny. Wykorzystanie porcelanowych naczyń ma też swoje symboliczne znaczenie i świadczy o tym, że przyjmowani goście są wyjątkowi i ważni dla gospodarzy.
Prawdziwa porcelana po wypaleniu jest biała i stosunkowo cienka – im grubsze filiżanki lub naczynia, tym porcelana jest gorszej jakości. Na powierzchni często pokrywana jest szkliwem, które zwiększa jej wytrzymałość oraz odporność na zarysowania, np. przez sztućce. Oryginalna porcelana przepuszcza światło i posiada stosowne oznaczenia, które pozwalają zidentyfikować twórcę. Te cechy posiada jedynie porcelana od sprawdzonych producentów i tylko od nich warto kupować porcelanowe naczynia.
Naczynia platerowane
Równie gustowne jak porcelanowe są naczynia platerowane. Choć wiele osób uznaje je za „podróbki” naczyń w całości wykonanych ze srebra, to na nowo zyskują rzesze zwolenników. Naczynia platerowane to przedmioty wykonane z miedzi lub mosiądzu, pokryte cienką warstwą szlachetnego kruszcu – srebra. Platerowanie sprawia, że na pierwszy rzut oka nie da się odróżnić tych naczyń od ich odpowiedników, wykonanych w całości ze srebra. Te drugie są jednak znacznie cięższe, a przez to niepraktyczne i niewygodne w użytkowaniu.
Naczynia platerowane prezentują się bardzo elegancko, jednak aby tak pozostało przez długi czas, trzeba je odpowiednio pielęgnować. Tego rodzaju wyrobów nie można myć w zmywarce, a do czyszczenia używa się jedynie specjalnie do tego przeznaczonych preparatów lub środków naturalnych, jak soda oczyszczona. Jeśli interesuje Cię temat naczyń platerowanych, kliknij tu i dowiedz się więcej o tym jak je wybrać i czyścić.
Naczynia z melaminy
W zupełnej opozycji do naczyń platerowanych i z porcelany stoją naczynia z melaminy. Melamina to tworzywo, które powstaje na skutek procesu termoutwardzania żywicy. Można ją łatwo formować i barwić, dzięki czemu powstają różnorodne rodzaje naczyń, począwszy od kubeczków i sztućców, przez talerze i miseczki, aż po tace i miski sałatkowe. W naczyniach z melaminy można podawać zarówno ciepłe, jak i zimne potrawy, nie nadają się jednak do podawania potraw gorących.
Produkty z melaminy używane są często jako pierwsze naczynia dla dzieci. Nie tłuką się, są lekkie, odporne na zniszczenia i wytrzymałe. Wykazują też odporność na czyszczenie i środki dezynfekujące. Zatem melaminowe naczynia nie tylko dobrze się prezentują, ale cechują się również funkcjonalnością, dlatego coraz więcej pań domu wybiera je jako naczynia codziennego użytku.
Materiał zewnętrzny