Po co nam żelazo w diecie?

Żelazo jest pierwiastkiem i pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Występuje w hemoglobinie, tkankach, mięśniach, szpiku kostnym, białkach krwi, enzymach, ferrytynie, hemosyderynie oraz w osoczu. Warto pamiętać o tym by dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość żelaza każdego dnia.

Rola żelaza w organizmie człowieka

  1. Pomaga w tworzeniu hemoglobiny i transporcie tlenu w naszym ciele
  2. Zapewnia odpowiedni skład krwi i odporność komórkową
  3. Wspomaga leczenie niedokrwistości
  4. Pomaga w leczeniu bezsenności
  5. Odpowiada za prawidłową regenerację organizmu
  6. Wspomaga metabolizm

Zapotrzebowanie na żelazo

Kobieta

  • 1-3 lata – 7 mg
  • 4 – 9 lat – 10 mg
  • 10-12 lat – 10 mg
  • 13-18 lat – 15 mg (27 mg w ciąży)
  • 19-50 lat – 18 mg (27 mg w ciąży)
  • powyżej 50 lat – 10 mg

Mężczyzna

  • 1-3 lata – 7 mg
  • 4 – 9 lat – 10 mg
  • 10-12 lat – 10 mg
  • 13-18 lat –  12 mg
  • 19-50 lat – 10 mg
  • powyżej 50 lat – 10 mg

Najlepsze źródła żelaza w diecie

  1. Soja – 4.5 mg na 100 g
  2. Kakao – 10.7 mg na 100 g
  3. Żółtka – 2.2 mg na 100 g
  4. Wołowina – 2.3 mg na 100 g
  5. Botwina – 2.2 mg na 100 g
  6. Szpinak – 2.7 mg na 100 g
  7. Sezam – 5.9 mg na 100 g
  8. Soczewica – 3.3 mg na 100 g
Skomentuj

Po co nam żelazo w diecie?