Placki ziemniaczane – prosty i pyszny pomysł na obiad

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-04-18 / Aktualizacja: 2023-10-19

Poszukując pomysłu na prosty, a zarazem smaczny obiad, warto wziąć pod uwagę placki ziemniaczane. Możemy podawać je na wiele sposobów, w wersjach na słono oraz na słodko. Placki przygotujemy w dosłownie kilka chwil, z powszechnie dostępnych składników.

Dlaczego właśnie placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane na dobre wpisały się w tradycję kuchni polskiej. Wiele osób pamięta je jeszcze ze swojego dzieciństwa, a pomimo upływu lat danie to wciąż cieszy się ogromną popularnością. Sekretem jest łatwość przygotowania – placki można przyrządzić w kilka chwil, sięgając po składniki, które zwykle bez problemu znajdziemy w kuchennych szafkach. Jest to danie uniwersalne, które doskonale sprawdza się na co dzień. Stanowi świetną bazę dla różnego typu sosów, można też podawać je z warzywami czy mięsem. 

Jak przygotować placki ziemniaczane?

Przygotowanie placków ziemniaczanych nie stanowi większego problemu nawet dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Przepis na nie jest niezwykle prosty – zrobimy je z:

Zaobserwuj nas na Facebooku

  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 jajek,
  • małej cebuli,
  • płaskiej łyżki mąki pszennej.

Cebulę szatkujemy, obrane ziemniaki należy natomiast zetrzeć na tarce bądź zblendować. Do masy ziemniaczanej, z której odsączamy nadmiar wody, dodajemy cebulę, jajko, mąkę pszenną oraz ulubione przyprawy. Najczęściej jest to pół łyżeczki soli, cukru i pieprzu, jednak za pomocą innych przypraw można modyfikować smak placków. Smażymy je na oleju bądź bez dodatku tłuszczu, na specjalnej patelni. W pierwszym przypadku przed podaniem należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane – na jakie okazje?

Placki ziemniaczane to dobry pomysł na obiad w dni powszechnie, gdy szukamy alternatywy dla dań mięsnych czy obiadów na słodko. Można podawać je na różne sposoby – najczęściej w wersji na słono towarzyszą im sosy warzywne, gulasz bądź mieszanka warzyw mrożonych. Tymczasem na słodko podajemy je ze śmietaną i cukrem. Placki ziemniaczane sprawdzają się także od święta, gdy planujemy przygotować uroczysty obiad. Będą wtedy dobrą alternatywą dla innych dodatków skrobiowych, takich jak ziemniaki bądź kluski. 

Na ciepło i na zimno

Placki ziemniaczane idealnie smakują na ciepło, podawane prosto z patelni. Warto nieco je przyrumienić, aby cieszyć się delikatną, chrupiącą skórką. Niemniej jednak możemy spożywać je również w wersji na zimno – pozostałości po obiedzie będą stanowiły doskonałą bazę dla smacznej kolacji. Wystarczy tylko posmarować placki serkiem wymieszanym z rzodkiewką, pomidorem czy szczypiorkiem. Placek będzie wtedy dobrą alternatywą dla pieczywa. Można wykorzystać go również jako podstawę do przekąsek podawanych na przyjęciach czy w czasie wieczorów filmowych. Połóżmy na nich świeże warzywa lub maczajmy w sosie z jogurtu naturalnego, zastępując tym samym niezdrowe chipsy i innego rodzaju słone przekąski. 

Modyfikacje smakowe placków ziemniaczanych

Smak placków ziemniaczanych można zmieniać dowolnie, w zależności od dodatków, jakie znajdą się w masie ziemniaczanej. Najczęściej dodaje się do niej posiekany koperek czy szczypiorek, choć istnieje również możliwość przełamania smaku ziemniaków słodką, tartą marchewką. Warto również dodać ulubione przyprawy, takie jak papryka słodka lub ostra, kurkuma lub imbir. W zależności od preferencji, placki ziemniaczane mogą stać się ciekawym daniem niemal wszystkich kuchni świata. Jeśli natomiast chcemy podać je w wersji na słodko, warto dodać do masy nieco więcej cukru, ograniczając jednocześnie ilość pieprzu i soli. 

Podobne artykuły