Październik to sezon na jarzębinę. Zrób dżem z jarzębiny!

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 12 września 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Jarzębina to lekarstwo naszych babć. Być może pamiętacie jak smarowały jarzębiną zalaną spirytusem obolałe nogi. Jest ona też świetnym materiałem na jesienne dekoracje do domu. Jarzębinę można również jeść. Możemy zrobić z niej bardzo dobry dżem, który będzie genialnym dodatkiem do ciast czy tortów.

Jarzębinę zbiera się dopiero, gdy w pełni dojrzeje. Robimy to więc w październiku po pierwszych przymrozkach.

Zbieranie jarzębiny na osiedlach i wzdłuż drogi nie jest najlepszym pomysłem. Pamiętajcie, że jeżdżą tędy samochody, których spaliny i toksyczne związki w nich zawarte osiadają na jarzębinie. Jest to również sezon grzewczy. Dlatego najlepiej wybrać się na zbiory jarzębiny poza miasto w miejsce oddalone od dróg i domostw.

Pamiętaj o tym, aby nigdy nie jeść świeżej jarzębiny. Jest ona po prostu trująca. Może doprowadzić do biegunki czy wymiotów. Dopiero po obróbce termicznej można ją zjeść.

Jarzębina zawiera sorbinę. To właśnie przez nią jest ona gorzka i cierpka. Niestety jest to substancja trująca i zjedzenie surowych owoców jarzębiny może skończyć się nieprzyjemnymi objawami.

Jak przechowywać jarzębinę?

Jeśli zamierzamy przechować jarzębinę i zachować jej walory smakowe na później, to zbieramy całe gałązki.

Następnie suszymy je w temperaturze 45 stopni Celsjusza. Możemy zrobić to w piekarniku. Dopiero po ususzeniu oddzielamy owoce jarzębiny i chowamy je w suche miejsce, aby nie nabrały wilgoci.

Przepis na dżem z jarzębiny

Przygotowanie dżemu z jarzębiny jest bardzo proste. Do jarzębiny dodajemy cukier oraz jabłka. Dzięki temu smak jest idealnie zrównoważony.

W przypadku robienia dżemu z jarzębiny, nie musimy jej wcześniej suszyć. Będziemy poddawać ją obróbce termicznej podczas gotowania.

Nie mniej jednak musimy oddzielić owoce jarzębiny, a następnie je umyć. Dopiero wtedy wykorzystamy je do zrobienia dżemu jarzębinowego.

Składniki

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 750 g jabłek
  • 250 ml wody

Przygotowanie

Jarzębinę myjemy, a następnie przekładamy do garnka. Dolewamy szklankę wody i gotujemy ją do momentu, aż jarzębina zacznie pękać. Nie powinno zająć to wiele czasu.

W tym momencie do jarzębiny dodajemy cukier oraz pokrojone w małą kostkę jabłka. Gotujemy co jakiś czas delikatnie mieszając, aż do momentu, aż owoce zrobią się szkliste, a jabłka się rozpadną.

Podobne artykuły