6 maja 2021

Olejek marchewkowy – jego zastosowania w dbaniu o urodę

Olejek marchewkowy jest bardzo dobrze znany każdemu, kto ceni pielęgnację naturalną. Można go używać na włosy, twarz, jak i na całe ciało. Wystarczy, że poznasz jego właściwości, a zobaczysz, jak wiele korzyści da jego regularne stosowanie. 

Właściwości olejku marchewkowego

Właściwości olejku marchewkowego są niesamowite, ze względu na zawartość ogromnej ilości witamin i minerałów.

Składniki odżywcze, które posiada to przede wszystkim witaminy z grupy B, C, A i E, ale także minerały: żelazo, cynk, wapń, fosfor. Warto także wspomnieć, że w jego składzie znajdują się kwasy tłuszczowe i karotenoidy, m.in. beta karoten. Stosując olejek regularnie, możesz wpłynąć bardzo pozytywnie na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Wszystko jest zasługą niesamowitego wpływu zawartych w nim witamin, które np. tak jak witamina B powodują zwiększoną produkcję kolagenu i elastyny ujędrniających, nawilżających i wygładzających skórę.  

Jak stosować olejek marchewkowy?

Jak stosować olejek marchewkowy? Nie ma w tym niczego skomplikowanego, ponieważ może on przynosić wiele korzyści poprzez stosowanie zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Wykorzystuje się go powszechnie w kosmetologii oraz kuchni.

Olejek marchewkowy możesz dodać do już gotowych kosmetyków, np. do kremu lub balsamu, aby wzbogacić ich skład. Oczywiście jest możliwość wykorzystania go jako samodzielny produkt.

Olejek marchewkowy na włosy

Olejek marchewkowy na włosy możesz zastosować na trzy sposoby: nakładając na suche włosy, na mokro lub w ramach kuracji na podkład humektantowy.

Olejek marchewkowy możesz pozostawić na całą noc na suchych włosach, a po przebudzeniu umył włosy przy użyciu szamponu oraz odżywki. Jest możliwość także aplikacji na mokro. Zmocz włosy, a następnie nałóż niewielka ilość oleju. Pozostaw na kilka minut, a następnie zmyj przy użyciu ulubionych preparatów do pielęgnacji włosków. 

Nieco bardziej skomplikowana jest aplikacja na podkład humektantowy będący formą kuracji nawilżającej z miodu lub aloesu, na który następnie nakłada się olejek. Efekt? Znakomicie nawilżone i zabezpieczone na długi czas włosy. 

Każda metoda z zastosowaniem olejku marchewkowego sprawi, że włosy będą gładkie, proste do układania i bardzo dobrze nawilżone.

Olejek marchewkowy na twarz

Olejek marchewkowy na twarz należy stosować z dużą ostrożnością, ponieważ może wywołać efekt pomarańczowej skóry. 

Najlepiej dodać go do ulubionego kremu na dzień lub na noc, ale też w ograniczonej ilości. Ostrzegamy przed jego stosowaniem kobiety z jasną i chłodną karnacją. Raczej powinny go unikać. W składzie olejku marchewkowego znajduje się także kwas askorbinowy, który wyrównuje koloryt skóry, usuwa plamy i przebarwienia pojawiające się po trądziku. Szczególnie ważne jest stosowanie tego olejku w przypadku skóry dojrzałej, ponieważ neutralizuje on wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek. Stosując go regularnie możesz spowolnić procesy starzenia się skóry. 

Olejek marchewkowy na skórę

Olejek marchewkowy na skórę działa znakomicie, ponieważ wyrównuje koloryt i sprawia, że ciało prezentuje się nieziemsko. 

Olejek marchewkowy działa jak naturalny balsam brązujący, dlatego znakomicie imituje przepiękną opaleniznę bez wystawiania ciała na słońce. Stanowi zdrowszą alternatywę niż gotowe kosmetyki czy wizyta w solarium. Ponadto chroni skórę przed utratą wody oraz regeneruje podrażniony naskórek. Sprawia, że skóra jest napięta i elastyczna.

Gdzie kupić olejek marchewkowy?

Gdzie kupić olejek marchewkowy? W sklepach ze zdrową żywotnością oraz oferujących naturalne kosmetyki. Dostępny jest również bardzo często w aptekach. 

Olejek marchewkowy jest na tyle popularny, że znajdziesz go również w wielu sieciowych drogeriach, które coraz częściej mają osobne półki z olejami do ciała, twarzy i włosów. Jeżeli chcesz wykorzystać olej w kuchni, warto szukać go w supermarketach na działach z organiczną i zdrową żywnością. 

Za buteleczkę o pojemności 30 ml zapłacisz 25 zł. Pamiętaj, aby przechowywać ją w zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Pod wpływem działania słońca może utracić swoje właściwości.