Zauważyłaś w sklepie biały nalot na ogórkach kiszonych? Zobacz czemu powinnaś JE KUPIĆ!

Kuchnia Data publikacji: 27 maja 2018 / Aktualizacja: 2018-05-29

Gdy chcesz kupić w sklepie kiszone ogórki i zauważysz, że znajduje się na nich biały nalot, to bez wahania możesz je kupić! To samo znajdziecie oczywiście na ogórkach domowych. Są to po prostu bakterie kwasu mlekowego, które są cenne dla naszego organizmu.

Bakterie te są bardzo dobre dla naszych jelit regulując w nich florę bakteryjną i ułatwiają w ten sposób wydalanie toksyn oraz poprawiają trawienie. Wzmacniają odporność, ale też łagodzą dolegliwości związane z wrzodami.

Otwierając domowe ogórki też na pewno nie raz zauważyliście biały gruby nalot, to zupełnie coś innego i jest to po prostu pleśń. Tego jeść nie należy, a ogórki lepiej wyrzucić! Jednak gdy jest to tylko biały delikatny nalot to nie ma czym się przejmować, ma się prawo na nich pojawić i tak jak mówiliśmy, jest dobra dla naszego zdrowia.

Jak zrobić ogórki kiszone

Macie ochotę przygotować swoje własne ogórki kiszone? To bardzo proste :) Przedstawimy Wam przepis, który możecie wykorzystać w domu.

Składniki

  • ogórki najlepiej jak najświeższe, twarde
  • słoiki
  • koper włoski
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • sól
  • woda
  • ocet
  • gorczycza

Przygotowanie

Ogórki należy dobrze umyć, tak samo słoiki. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, trochę gorczycy, 3 ząbki czosnku, trochę chrzanu (im więcej tym ostrzejsze). Następnie układamy w nim ciasto ogórki. Teraz trzeba przygotować zalewę.

Do 1l wody dodajemy 1 szklankę octu i łyżkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy dopóki sól się nie rozpuści. Następnie gdy zalewa jest jeszcze gorąca można zalać ogórki i od razu zakręcić, dzięki temu same się zaciągną. Oczywiście zalewy przygotowujemy tyle ile potrzebujemy, wystarczy zwiększyć ilość składników.

Źródło artykułu: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/na-sklepowych-ogorkach-kiszonych-widzisz-bialy-nalot-sprawdz-co-to-oznacza-dla/fdsq1lk

Podobne artykuły