Na plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności często pojawiają się plamy po jedzeniu. To nic innego jak odbarwienia po produktach spożywczych, które w nich przechowujemy. Tych odbarwień możemy się pozbyć, nie jest to wcale trudne. Dzisiaj podpowiemy Wam jak usunąć plamy po jedzeniu z plastikowych pojemników.
Każda z nas na pewno posiada w kuchni kilka takich pojemników. Są one bardzo praktyczne bo możemy w nich wygodnie przechowywać żywność w lodówce czy poza nią. Świetnie sprawdzają się na zabranie ze sobą sałatki czy obiadu do pracy. Ratują życie podczas świąt gdy do przechowania mamy naprawdę wiele potraw, a trzymane w lodówce mogłyby przejść różnymi aromatami. Pojemniki temu zapobiegają. Jednak mają jeden minus – odbarwiają się. Produkty, które w nich przechowujemy pozostawiają plamy, których nie domyje zmywarka. Wcale jednak nie oznacza to, że są one nie do usunięcia.
Kiedyś bardzo często robiłam sobie do pracy ryż z warzywami i curry. Ta przyprawa silnie odbarwiała pojemniki i po kilku użyciach stawały się wręcz żółte, a mycie ich płynem do naczyń niewiele dawało. Oczywiście odbarwiają też soki warzyw czy owoców. Udało się je usunąć dopiero przy użyciu octu lub sody oczyszczonej. Ocet poradzi sobie z większością plam, ale gdyby tak się nie stało wystarczy użyć sody, która działa jeszcze skuteczniej.
Pojemnik po opróżnieniu myjemy w zmywarce lub ręcznie używając do tego tak jak zwykle gąbeczki oraz płynu do mycia naczyń. Gdy pojemnik został już oczyszczony z resztek wlewamy do niego jedną część octu i jedną część wody. Pojemnik zamykamy jeśli nie lubimy zapachu octu i pozostawiamy zamknięty na noc. Rano możemy wylać ocet z wodą i ponownie go umyć, ale teraz już plamy znikną. Co zrobić gdyby tak się nie stało? Sięgamy po sodę oczyszczoną.
Soda oczyszczona bardzo dobrze radzi sobie z tego typu odbarwieniami. Zapamiętajcie ten trik bo możecie wykorzystać go nie tylko w przypadku plastikowych pojemników. Na pewno nie raz przyda Wam się w kuchni. Zaczynamy od wsypania do pojemnika kilku łyżek sody oczyszczonej, a następnie dodajemy trochę wody. Po wymieszaniu powstanie gęsta pasta, którą szorujemy za pomocą gąbeczki pojemnik.
Po takiej kuracji myjemy go ponownie wodą i płynem do mycia naczyń. Teraz możemy cieszyć się znów czystym pojemnikiem na żywność bez żadnych plam :)
Przez lata uważano je za bezpieczne, ale dzisiaj pojawia się coraz więcej głosów, że tak nie jest. Dzieje się tak dlatego, że coraz więcej wiemy o substancjach takich jak BPA i ftalany. Agencja ds. Żywności i Leków USA uważa, że nawet pojemniki oznaczone jako bezpieczne do podgrzewania w mikrofalówce mogą nieść zagrożenie. BPA może działać jak estrogen w organizmie i potencjalnie zmieniać czas dojrzewania, zmniejszyć płodność, zwiększyć tkankę tłuszczową i wpłynąć na układ nerwowy i odpornościowy.
Ftalany, które są substancjami chemicznymi nadającymi plastikowi elastyczności mogą wpłynąć na rozwój męskich narządów płciowych czy zwiększyć otyłość u dzieci lub doprowadzić do chorób krążenia. Agencja ds. Żywności i Leków ostrzega, że nawet mycie ich w zmywarce może powodować wyciek tych substancji chemicznych.
Czy zatem warto używać plastikowych pojemników na żywność? Ciężko powiedzieć, ale nie można lekceważyć głosów, które pojawiają się i przestrzegają przed nimi. Jeśli mamy taką możliwość warto zastąpić te naczynia szklanymi pojemnikami. Te są całkowicie bezpieczne i nie wchodzą w żadne reakcje z pożywieniem.