Niemiecki chleb żytni razowy

Kuchnia Data publikacji: 15 lutego 2017

'

Niemiecki chleb żytni razowy. Dosyć prosty, tylko 2 fazy: zaczyn 24 godziny i ciasto 1,5 godziny.
Ilość składników na formę 30 x 10 cm (2 litry)

Składniki

Zaczyn (9 godzin 30oC +  9-15 godzin 21-23oC)

  • 56 g aktywny zakwas żytni hydratacja 150%
  • 225 g śruta żytnia
  • 214 g woda
  • 5 g sól

Ciasto właściwe (45 minut + wyrastanie w foremce 45-60 minut temp. ok. 30oC)

  • 580 g mąka żytnia typ 2000
  • 330-375 g woda (dałem 430 g)
  • 7,5 g sól
  • 50 g melasa
  • 12,5 g drożdże prasowane
  • 100 g orzechy lub słonecznik

Podobne artykuły