Nie zalewam już pomidorów wrzątkiem, aby je obrać. Jest dużo lepszy sposób.

Bez kategorii Data publikacji: 01 sierpnia 2023

Aby obrać pomidory ze skórki, zwykle sparzamy je wrzątkiem. Zagotowujemy wodę, pomidory umieszczamy w miseczce, a następnie delikatnie polewamy je gorącą wodą z czajnika. Później możemy je wyjąć i łatwo obrać. Nie jest to trudne i nie zabiera też dużo czasu, ale jest jeszcze łatwiejszy sposób. Dlaczego więc nie ułatwić sobie życia i nie zacząć go stosować?

Prosty sposób na obranie pomidorów ze skórki

Większość z nas posiada w domu kuchenkę mikrofalową. Używamy jej do podgrzewania potraw. Generuje ona fale mikrofalowe, które przenikają przez żywność i powodują wibracie cząsteczek wody. Wibracje te powodują wzrost temperatury i ostatecznie potrawa robi się ciepła.

Pomidor jest owocem, który w większości składa się z wody. Dlatego moglibyśmy z łatwością ugotować go w mikrofalówce. My jednak tego nie będziemy robić, ale wykorzystamy to, aby w łatwy sposób obrać go ze skórki.

Wystarczy, że natniesz na czubku pomidora krzyżyk nożem kuchennym. Następnie włożysz go do kuchenki mikrofalowej na około minutę przy pełnej mocy. Jeśli pomidor jest duży, możesz dać mu trochę więcej czasu.

Gdy mikrofalówka skończy pracę, wystarczy wyjąć owoc i obrać ze skórki, ale uważaj, bo może być gorący! Jej zdjęcie nie stwarza żadnych problemów. Wystarczyła nam minuta.

Podobne artykuły