Zanim następnym razem wyrzucisz skórkę od banana dobrze się zastanów. Ma ona wiele ciekawych zastosowań, które możesz wykorzystać. Może ona pomóc Ci również zastąpić niektóre produkty, dzięki czemu oszczędzisz pieniądze.
Nie pasz pasty do polerowania butów, a chcesz by Twoje skórzane buty przed wyjściem zyskały elegancki połysk? Wykorzystasz skórkę od banana. Wystarczy, że wypolerujesz buty jej wewnętrzną stroną. Poczekaj, aż buty wyschną, a następnie delikatnie wypoleruj je miękką szmatką.
Masz problem z trądzikiem, ale nie chcesz kupować drogich specyfików w aptece? Wypróbuj skórkę od banana, która jest bogata w witaminy A, B C oraz E. Zawiera również cynk, magnez i żelazo. Posiada właściwości antyseptyczne i działa peelingująco. Dzięki temu może pomóc Ci rozwiązać problem trądziku.
Co trzeba zrobić? Wystarczy, że po zjedzeniu banana na skórze twarzy zrobisz okład ze skórek, które możesz pociąć w plasterki. Dużo praktycznie jest jednak zrobić z nich maseczkę. Wystarczy zblendować skórki na gładką pastę wraz z 1/2 łyżki miodu. Następnie maseczkę nakładamy na oczyszczoną twarz i po kwadransie zmywamy letnią wodą.
Skórki banana mogą przysłużyć się naszym roślinom. Zawierają one dużo minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, siarka czy fosfor. Pomogą one naszym roślinom rosnąć zdrowo. Wystarczy przygotować wyciąg i zalać skórkę banana litrem wody, a następnie pozostawić na kilka dni. Po tym czasie do wyciągu dodajemy taką samą ilość wody i podlewamy nią kwiaty w doniczkach.
Ukąszenie komara lub innego owada może wiązać się z przykrym swędzeniem skóry. Rozdrapywanie rany nie pomoże, a wręcz może zaszkodzić. Istnieje bowiem ryzyko, że w otwartą ranę wda się zakażenie. Niestety dzieciom cieżko jest się powstrzymać od podrapania swędzącego miejsca, często problem mają z tym również dorośli. W takiej sytuacji możemy wykorzystać skórkę od banana, która przyłożona w to miejsce niczym kompres łagodzi uczucie swędzenia.
Skórkę od banana można również zjeść robiąc z niej bardzo smaczną przekąskę. Przepisem na bekon ze skórki od banana podzielił się na TikToku użytkownik o nazwie „lowcazarcia”.
Skórki od banana na początku dokładnie myjemy. Powinny pochodzić one z dojrzałego owocu, a więc nabrać brązowej barwy. Zeskrobujemy również środek łyżką. Skórki marynujemy w 3 łyżkach sosu sojowego, łyżki cukru i półtorej łyżeczki wędzonej papryki oraz czosnku. Następnie smażymy je z dwóch stron na patelni.
@lowcazarcia Wegański bekon 🥓 ze skórek z banana 🍌 ! ##vege ##wege ##przepisy ##przepiswegański ##wegeprzepisy
♬ Dzieci wybiegły – Tribbs & Rollø