Mrożenie pierogów to sposób na zachowanie ich przydatności do spożycia. Jest to bardzo wygodne bo na raz możemy zrobić ich większa ilość, a potem gdy będziemy mieć ochotę i nie będziemy mieć czasu na gotowanie, możemy skorzystać z nich. Wystarczy wyjąć je z zamrażarki i przygotować.
Powstaje pytanie – czy mrozić pierogi surowe czy już ugotowane? Wygodniejsze jest mrożenie pierogów wcześniej ugotowanych. Oczywiście najpierw należy rozłożyć je na ręcznikach i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Muszą one leżeć obok siebie, aby się nie zlepiły. Gdy już zamarzną można je wrzucić do wspólnego worka. Wtedy już się ze sobą nie zlepią.
Takie pierogi będą gotowe do spożycia przez kilka miesięcy, a dzięki temu, że zostały już wcześniej ugotowane to wystarczy je po prostu odgrzać do wypłynięcia w gorącej wodzie. Nie zajmuje to wiele czasu. Dlatego jest to dla mnie najlepsza metoda mrożenia pierogów. Głównie dlatego, że później danie jest szybciej gotowe, ale oczywiście jest z tym więcej zachodu.
Dużo szybciej mrozi się pierogi surowe. Też trzeba je rozłożyć obok siebie i zamrozić, a potem przełożyć do wspólnego worka. Nie trzeba jednak ich gotować i studzić.
Przyznam Wam szczerze, że nie lubię mrozić farszu do ruskich. Po odmrożeniu zawiera ona za dużo wilgoci. Muszę wtedy podsmażyć go na małym ogniu często mieszając, aby część wilgoci odparowała. Dużo wygodniejsze jest dla mnie zrobienie i zamrożenie gotowych pierogów.