8 października 2021

Mleko przydatne nie tylko w kuchni. Poznaj jego niesamowite zastosowania!

Mleko jest produktem, z którego korzystamy praktycznie codziennie. Jest bogate w białko, substancje mineralne i witaminy. Dodajemy go do kawy lub innych napojów. Wykorzystujemy podczas pieczenia ciast, gotowania obiadów czy po prostu spożywamy je na śniadanie wraz z płatkami.

Chociaż doskonale je znamy i codziennie z niego korzystamy, to ma ono zastosowania, które mogą być dla nas jeszcze tajemnicą. I właśnie w tym artykule chcielibyśmy Wam je przybliżyć. Co więcej, mleko wykorzystać można również poza kuchnią i o tym również Wam opowiemy.

Sposób na swędzenie po ukąszeniu owada

Ukąszenie przez komara jest bardzo niemiłym doznaniem. Trudno powstrzymać się od drapania swędzącego miejsca, co jeszcze dodatkowo pogarsza sytuację. Jest to problematyczne zwłaszcza dla dzieci, które rozdrapują miejsce po ukąszeniu do ran.

Wykorzystaj mleko, aby zmniejszyć uczucie swędzenia po ukąszeniu komara lub innego owada. Wystarczy zwilżyć wacik mlekiem, a następnie przyłożyć do miejsca ukąszenia.

Rozmrażanie mrożonych ryb, aby smakowały jak świeże

Chcesz, aby mrożone ryby po rozmrożeniu smakowały jak świeże? W tym pomoże mleko. Zamrożone ryby przełóż do pojemnika na żywność, a następnie zalej je mlekiem. Następnie przełóż je do lodówki, aby rozmroziły się. Mięsa nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, gdyż grozi to rozwoje bakterii i zatruciem pokarmowym.

Maseczka na twarz, która zadba o Twoją cerę

Mleko jest doskonała maseczką, która pomoże Ci pozbyć się zaskórników, pryszczy oraz poprawi wygląd skóry. Najlepsze jest to, że niczego nie musisz przygotowywać. Wystarczy zwilżyć wacik kosmetyczny mlekiem, a następnie wetrzeć je w twarz. Pozostawić na pół godziny i zmyć letnią wodą.

Jeśli masz pod ręką mleko w proszku, to jeszcze lepiej. Mieszając je z wodą w proporcjach 1:1 otrzymasz gęstą maseczkę, którą następnie możesz nałożyć na oczyszczoną twarz. Pozostaw ją na 20 minut, a po tym czasie zmyj letnią wodą. Stosuj ją regularnie, a Twoja twarz zacznie nabierać blasku, a skóra zyska młodzieńczy look.

Mleko do demakijażu

Wykorzystaj zwykłe krowie mleko do demakijażu, jeśli skończył Ci się płyn. Makijaż z twarzy zmywamy wacikiem nasączonym w mleku. Na koniec umyj twarz wodą.

Gotowanie kukurydzy

Chcesz, aby kukurydza była delikatniejsza w smaku i słodsza? Zamiast wody do jej gotowania wykorzystaj mleko z dodatkiem łyżki masła. Dzięki temu kukurydza będzie smakować idealnie. Warto to zrobić, gdy mamy starą kukurydzę.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!