Którego banana wybierzesz? A teraz przeczytaj!

Lifestyle Data publikacji: 22 października 2017

Każdy z nas lubi inne banany. Ja lubię te, które wyglądają jak numer 5, a za to mój mąż lubi 2. A jakiego banana Wy byście wybrali? Przeczytajcie dalej :)

Zielone banany

Lubisz takie banany? Są dobre ze względu na to, iż zawierają mniej cukru więc są dobre dla cukrzyków. Zawierają też dużo błonnika, który poprawia pracę jelit. Niestety nie są one bogate w przeciwutleniacze, które powstają dopiero gdy banan robi się dojrzały.

Żółte i twarde banany

Takie najczęściej znajdziemy w sklepie. Są słodkie i dosyć lekko strawne. Zawierają już przeciwutleniacze. Niestety mają też dużo więcej cukru i tym samym nie są zalecane dla cukrzyków. Są też bardziej kaloryczne.

Żółty banan w kropki

To już bardzo dojrzały banan i super słodki. Jest bogaty w przeciwutleniacze, a te które mają brązowe kropki są najbardziej zdrowe. Wskazują one na to, że zawierają cytokiny TNF, czyli czynniki martwicy nowotworu. Ich jedzenie może wyeliminować komórki rakowe.

Są też lekkie w trawieniu, ale też podnoszą poziom cukru we krwi więc dla osób z cukrzycą nie są zalecane.

Miękkie banany z czarną skórką

Niektórzy uważają, że banan już się psuje i trzeba go wyrzucić. Jest on natomiast wtedy najsmaczniejszy. Kiedyś oglądając Cejrowskiego widziałam właśnie odcinek o bananach. Tam po prostu się śmieli, że do Europy wysyłają zielone banany, a te najsmaczniejsze zostają u nich. My jako konsumenci przyzwyczajeni jesteśmy do tego co ma idealny kształt i kolor.

Banany te są lekkostrawne, zawierają dużo białka. Mają też najwięcej cukru, ale przy okazji przeciwutleniaczy oraz TNF.

Źródło artykułu: http://tiphero.com/banana-ripeness-benefits/

Podobne artykuły