Drewniane mieszadło to coś co znajdziemy na wyposażeniu każdej tradycyjnej polskiej kuchni. Korzystały z niego nasze babcie i dzisiaj również często je wykorzystujemy do mieszania składników podczas gotowania. Ciekawe jest jednak to, że w zależności od regionu Polski przyrząd ten nazywany jest inaczej.
Zapytaliśmy naszych czytelników o to, jak mówią na przedmiot widoczny na zdjęciu poniżej. Jedną z popularniejszych nazw jest mątewka. Pod tą nazwą przedmiot ten znajdziemy również w sklepach.
Jeśli jednak pochodzi ze śląska, najprawdopodobniej nie powiemy „mątewka”, a „rogalka„. Jeśli jednak mamy korzenie wywodzące się z gór, nazwiemy ten przyrząd „fiylok„. Popularną nazwą jest również „koziołek” i powtórzył się on wielokrotnie w odpowiedziach naszych czytelników. Nazwa ta charakterystyczna jest dla regionu Kujaw. Mieszkańcy Podkarpacia powiedzą prawdopodobnie „kłociuszka„.
W komentarzach pojawiło się również wiele innych nazw dla mątewki. Zobaczcie, jak jeszcze jest ona nazywana w różnych regionach kraju:
Działanie mieszadła tego typu jest bardzo proste. Ujmujemy je pomiędzy dwie otwarte dłonie, a następnie przesuwamy nimi energicznie w przeciwnych kierunkach. Tak, jakbyśmy chcieli rozpalić ogień za pomocą kijka. Wtedy końcówka koziołka obraca się raz w jedną, raz w drugą stronę. Kształt gwiazdy sprawia, że miesza on w ten sposób składniki.