Koziołek, mieszadło, mątewka – a może jeszcze inaczej? Jak nazywacie ten przedmiot?

Lifestyle Data publikacji: 2021-06-21

Drewniane mieszadło to coś co znajdziemy na wyposażeniu każdej tradycyjnej polskiej kuchni. Korzystały z niego nasze babcie i dzisiaj również często je wykorzystujemy do mieszania składników podczas gotowania. Ciekawe jest jednak to, że w zależności od regionu Polski przyrząd ten nazywany jest inaczej.

Regionalne nazwy mieszadła kuchennego

Zapytaliśmy naszych czytelników o to, jak mówią na przedmiot widoczny na zdjęciu poniżej. Jedną z popularniejszych nazw jest mątewka. Pod tą nazwą przedmiot ten znajdziemy również w sklepach.

Jeśli jednak pochodzi ze śląska, najprawdopodobniej nie powiemy „mątewka”, a „rogalka„. Jeśli jednak mamy korzenie wywodzące się z gór, nazwiemy ten przyrząd „fiylok„. Popularną nazwą jest również „koziołek” i powtórzył się on wielokrotnie w odpowiedziach naszych czytelników. Nazwa ta charakterystyczna jest dla regionu Kujaw. Mieszkańcy Podkarpacia powiedzą prawdopodobnie „kłociuszka„.

Inne nazwy mątewki

W komentarzach pojawiło się również wiele innych nazw dla mątewki. Zobaczcie, jak jeszcze jest ona nazywana w różnych regionach kraju:

  1. rogolka
  2. fyrlok
  3. firlojek
  4. kwirlejka
  5. kołotuszka

Jak działa fyrlok?

Działanie mieszadła tego typu jest bardzo proste. Ujmujemy je pomiędzy dwie otwarte dłonie, a następnie przesuwamy nimi energicznie w przeciwnych kierunkach. Tak, jakbyśmy chcieli rozpalić ogień za pomocą kijka. Wtedy końcówka koziołka obraca się raz w jedną, raz w drugą stronę. Kształt gwiazdy sprawia, że miesza on w ten sposób składniki.

Podobne artykuły