Jak odgrzać kawałek pizzy, aby smakował jak świeży

Kuchnia Data publikacji: 20 maja 2024

Pizza jest uniwersalną potrawą, uwielbianą przez wielu. Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść jej do ostatniego kawałka. Przychodzi chęć, aby delektować się jej wyjątkowym smakiem na drugi dzień. Ale na ciepło. Warto poznać prosty trik z Instagrama, jak ją podgrzać na patelni, aby zachować unikatowy smak i aromat.

Prosty life hack, jak odgrzać kawałek pizzy na patelni

Instagramowe konto tarawoodcox11 prezentuje bardzo ciekawy trik, jak w prosty sposób podgrzać kawałek pizzy, posiadając wyłącznie patelnię.

  1. Kawałek pizzy połóż na środku patelni.
  2. Wlej niewielką ilość wody.
  3. Przykryj patelnię pokrywką na 30-45 sekund.
  4. Po tym czasie, pizza jest gotowa do zjedzenia – idealnie chrupiąca, pełna smaku i aromatu.

Warto, aby stosować tę metodę z użyciem patelni o nieprzywierającej powłoce. Nie należy używać żadnego tłuszczu, ponieważ chodzi o podgrzanie pizzy, a nie jej usmażenie. Pozostaje jedynie przetestować, czy ta metoda faktycznie zadziała i pozwoli uzyskać idealnie chrupiący kawałek pizzy.

Inne sposoby, jak odgrzać pizzę na drugi dzień

Przedstawiony na instagramowym koncie tarawoodcox11 trik, nie jest jedynym, z jakiego możesz skorzystać, aby podgrzać kawałek pizzy, który został z imprezy czy wieczoru filmowego. Oto najpopularniejsze.

Podgrzewanie pizzy w piekarniku

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Ustawiając temperaturę 200 stopni Celsjusza, możesz spodziewać się wyjątkowo chrupiącego kawałka. Zrób więc, jak najbardziej lubisz.
  2. Ustaw tryb góra-dół. Odgrzewając pizzę tylko od dołu lub tylko od góry, możesz wywołać efekt gumy, który jest niepożądany. Kawałek straci również wyjątkowy smak.
  3. Pizzę warto ułożyć na papierze do pieczenia.
  4. Czas podgrzewania nie powinien być dłuższy niż 5-6 minut. Pizza odzyska chrupkość i aromat, czyli to, czego oczekujesz.

Podgrzewanie pizzy w mikrofali

Jest to jeden z najprostszych sposobów, jak podgrzać pizzę w maksymalnie 60 sekund. Aby uzyskać chrupiący kawałek, warto stosować się do przedstawionej poniżej techniki:

  1. Wlej wodę do niewielkiego naczynia i włóż do mikrofali wraz z kawałkiem pizzy. Naczynie z wodą należy ustawić z boku, a pizzę na samym środku.
  2. Wybierz opcję grill.
  3. Mikrofalę ustaw na 30 lub 60 sekund.

Miłośników pizzy jest wielu. Część nie ma problemu z tym, aby zjeść włoskie danie również na zimno. Jednak, dla fanów ciepłego, chrupiącego ciasta z dodatkami, przedstawiliśmy najpopularniejsze sposoby, jak przeprowadzić podgrzewanie, aby nie utracić smaku i aromatu pizzy.

Podobne artykuły