Czy wiesz, czym jest karczoch chiński? To jadalna bulwa uprawiana głównie w Chinach. Bulwy karczocha chińskiego są małe, białe i mają charakterystyczny, pofałdowany kształt przypominający korale. W kuchni karczoch chiński jest ceniony za delikatny, słodkawy smak, który bywa porównywany do smaku szparagów, topinambura czy karczocha zwyczajnego.
Może być spożywany na surowo, gotowany, smażony lub marynowany. Oprócz swojego zastosowania kulinarne, karczoch chiński ma również zastosowanie w medycynie tradycyjnej chińskiej. I to właśnie temu drugiemu aspektowi przyjrzymy się lepiej.
Jak podaje Onet.pl, karczoch chiński, czyli czyściec bulwiasty, to roślina, która mimo swojego skromnego wyglądu, skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Znany w Azji od wieków, teraz zdobywa popularność na zachodzie, gdzie jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości, a także za to, że stanowi doskonałe źródło białka dla wegetarian i wegan – informuje Onet.
Karczoch chiński jest niezwykle bogaty w białko, kwas foliowy, witaminy K i C, mangan oraz magnez. Zawiera także związki o działaniu przeciwutleniającym, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym przed przedwczesnym starzeniem się i rozwojem wielu chorób. W porównaniu do zwykłych karczochów te chińskie mają znacznie wyższą zawartość błonnika, co jest korzystne dla osób na diecie redukcyjnej.
Możemy wykorzystać go zamiast ziemniaków, czytamy w Onecie. My dziś przedstawimy Wam przepis na sałatkę z jego wykorzystaniem.
Ta sałatka to świetna przekąska lub dodatek do głównych dań, doskonale łącząc w sobie różnorodne tekstury i smaki. Karczoch chiński doda niezwykłego charakteru każdemu posiłkowi.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.