Karczoch chiński — sekret długowieczności ze wschodu

Zdrowie Data publikacji: 16 kwietnia 2024

Czy wiesz, czym jest karczoch chiński? To jadalna bulwa uprawiana głównie w Chinach. Bulwy karczocha chińskiego są małe, białe i mają charakterystyczny, pofałdowany kształt przypominający korale. W kuchni karczoch chiński jest ceniony za delikatny, słodkawy smak, który bywa porównywany do smaku szparagów, topinambura czy karczocha zwyczajnego.

Może być spożywany na surowo, gotowany, smażony lub marynowany. Oprócz swojego zastosowania kulinarne, karczoch chiński ma również zastosowanie w medycynie tradycyjnej chińskiej. I to właśnie temu drugiemu aspektowi przyjrzymy się lepiej.

Jak podaje Onet.pl, karczoch chiński, czyli czyściec bulwiasty, to roślina, która mimo swojego skromnego wyglądu, skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Znany w Azji od wieków, teraz zdobywa popularność na zachodzie, gdzie jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości, a także za to, że stanowi doskonałe źródło białka dla wegetarian i wegan – informuje Onet.

Karczoch chiński jest niezwykle bogaty w białko, kwas foliowy, witaminy K i C, mangan oraz magnez. Zawiera także związki o działaniu przeciwutleniającym, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym przed przedwczesnym starzeniem się i rozwojem wielu chorób. W porównaniu do zwykłych karczochów te chińskie mają znacznie wyższą zawartość błonnika, co jest korzystne dla osób na diecie redukcyjnej.

Zalety spożywania karczocha chińskiego

  • działanie bakteriobójcze
  • uzupełnienie minerałów i witamin
  • skuteczny na przeziębienia
  • poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, dobry dla osób z cukrzycą typu 2
  • sprzyja odchudzaniu i ma mało kalorii
  • jest bardzo dobrym źródłem błonnika
  • ma właściwości przeciwutleniające
  • sprzyja kondycji serca

Jak wykorzystać karczoch chiński w kuchni?

Możemy wykorzystać go zamiast ziemniaków, czytamy w Onecie. My dziś przedstawimy Wam przepis na sałatkę z jego wykorzystaniem.

Składniki

  • 300 g karczocha chińskiego
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • Garść mieszanych świeżych ziół (np. pietruszka, bazylia)
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj bulwy karczocha chińskiego, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Możesz obrać je ze skórki lub pozostawić nieskórowane dla dodatkowej tekstury. Pokrój bulwy na cienkie plasterki.
  2. Orzechy włoskie lekko upraż na suchej patelni, aby uwolnić ich aromat. Posiekaj świeże zioła.
  3. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Możesz dodać trochę miodu lub musztardy dla dodatkowego smaku.
  4. W dużej misce umieść pokrojony karczoch chiński, dodaj uprażone orzechy, pokruszony ser feta i posiekane zioła. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby karczoch chiński zachował swoją chrupkość.

Ta sałatka to świetna przekąska lub dodatek do głównych dań, doskonale łącząc w sobie różnorodne tekstury i smaki. Karczoch chiński doda niezwykłego charakteru każdemu posiłkowi.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły