Jeśli zauważysz białe prążki na piersi kurczaka to lepiej jej nie kupuj!

Kuchnia Data publikacji: 06 marca 2017

Drób jest bardzo popularny. Jest tani i chudy, ale drób drobiowi nie jest równy. Popyt na ten rodzaj mięsa jest bardzo duży więc producenci starają się dostarczać go jak najwięcej i jak najwięcej zarobić.

W dużych gospodarstwa hoduje się tysiące kur, zamkniętych w małych pomieszczeniach i hodowanych tak by szybko nabierały na wadze i lądowały na naszym stole.

W tym celu stosuje się również środki, które przyśpieszają wzrost kurczaków. Ciała rosną jak szalone, a kości często pękają pod ich ciężarem. Kurczaki takie wręcz nie mogą się poruszać, ale przecież nie o to chodzi aby musiały. Mają szybko się sprzedać i dostarczyć odpowiedniego zysku firmie.

Jeśli będziecie w sklepie kupować piersi z kurczaka zwróćcie uwagę czy zawierają białe paski. Jedne są bardzo małe inne zaś dużych rozmiarów biegną przez całą pierś kurczaka. Poultry Science zbadało je by sprawdzić skąd one się biorą.

Wyniki wszystkich zaszokowały. Pojawiają się one na piersiach kurczaków, które były otyłe. Zawierały najwięcej tłuszczu, a za to dużo mniej cennego białka. Taka pierś może zawierać nawet 200% tłuszczu więcej niż pierś kurczaka hodowanego naturalnie w odpowiednich warunkach.

Od lewej pierś najlepsza i po prawej najgorsza

Dlatego gdy następnym razem będziecie kupować piersi z kurczaka warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Jeśli zauważycie, że wygląda tak jak pierś C to nie warto jej kupować. Gdy wygląda jak pierś B można ją kupić, ale zdecydowanie lepiej kupować piersi o wygląda piersi A.

źródło : tiphero.com, woodstocksanctuary.org

Podobne artykuły