Jakie rośliny odstraszają ślimaki w ogrodzie?

Ogród Data publikacji: 18 czerwca 2021 / Aktualizacja: 2024-05-05

Ślimaki w ogrodzie nie są mile widzianymi gośćmi. Niszczą one nasze uprawy, dlatego szukamy sposobów na pozbycie się ich. Istnieją różnego rodzaju pułapki i domowe sposoby, które możemy wykorzystać. Możemy jednak skupić się na tym, aby ślimaki po prostu omijały nasz ogród z daleka. Pomogą nam w tym rośliny, które odstraszają ślimaki.

Rośliny, które odstraszają ślimaki

Czarny bez

Czarny bez znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Herbatę z czarnego bzu stosuje się przeciwgorączkowe, wykrztuśnie czy napotnie. Mało osób jednak wie o tym, że czarny bez pomaga w odstraszaniu ślimaków. Warto go wykorzystać, tym bardziej że jest prosty w uprawie. Nie ma dużych wymagań ani co do stanowiska w naszym ogrodzie, ani do ziemi. Dlatego możemy posadzić go w okolicach miejsc, w których chcemy pozbyć się ślimaków.

Tymianek

Tymianek jest rośliną, którą stosuję się w ziołolecznictwie ze względu na swoje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Stosuje się go również w naszej kuchni w formie przyprawy. Możemy go uprawiać w naszym ogrodzie. Dzięki temu będzie odstraszał ślimaki.

Tymianek wysiewa się w kwietniu. Najlepiej w skrzynce z ziemią. Dopiero po dwóch tygodniach, gdy wykiełkuje w drugiej połowie maja, przesadzamy go do gruntu. Najlepiej wykorzystać do tego doniczki torfowe, które rozkładają się w ziemi.

Czosnek

Czosnek warto posadzić między roślinami, które uprawiamy. Dzięki temu odstraszymy ślimaki, dla których jego aromat będzie bardzo nieprzyjemny. Sadzenie czosnku w ogrodzie jest bardzo proste. Wystarczy zakupioną główkę czosnku podzielić na ząbki. Następnie sadzimy je w ziemi na głębokości ok. 5 cm (płaską stroną w dół).

Krwawnik pospolity

To kolejna roślina, która odstraszy ślimaki. Na pewno nie raz spotkaliście go dziko rosnącego w przyrodzie. To sprawia, że jest on bardzo łatwy w uprawie. Nie ma bowiem wielu wymagań. Jest on również wykorzystywany w naturalnej medycynie. Ziele krwawnika suszy się, a następnie wykorzystuje jego przeciwbakteryjne czy przeciwzapalne właściwości.

Podobne artykuły