Jaki jest najzdrowszy rodzaj sera?

Ser jak dobrze wiemy wytwarzany jest w procesie wytrącenia z mleka tłuszczu i białka. Powstaje skrzep, który później poddaje się dalszemu procesowi produkcji. Istnieje naprawdę dużo gatunków sera, które różnią się od siebie zawartością tłuszczy czy smakiem, a też samym procesem produkcyjnym. Nie ulega wątpliwości, że niektóre sery są zdrowsze od innych. Jeśli chcesz żyć zdrowo i jednocześnie dbasz o swoją linię to zacznij jeść te rodzaje serów. One są najzdrowsze.

Najzdrowsze rodzaje sera

Mozzarella

Mozzarella jest miękkim białym serem, który jest bardzo wilgotny. Niektórzy mówią, że jest nijaki w smaku. Jest w tym trochę prawdy bo jego smak nie jest wyrazisty, ale za to jest świetnym dodatkiem do kanapek czy sałatek. To właśnie mozzarella wchodzi w skład sławnej sałatki caprese.

Mozzarella zawiera najmniej sodu i kalorii spośród wszystkich serów. Jest więc idealnym serem na dietę. Mozzarella jest również probiotykiem więc dobrze udziału ja nasz układ trawienny. Wzmacnia również odporność i pomaga zwalczać infekcje.

Feta

Feta to mój ulubiony ser dodawany do sałatek. Feta pochodzi z Grecji i wykonywana jest z mleka owczego lub koziego. Feta z mleka koziego jest zdecydowanie łagodniejsza. Następnie pakowana jest w solankę aby na dłużej zachować świeżość, dlatego jest bogata w sód. Nie powinniśmy więc przesadzać z nią. Zawiera podobną ilość kalorii co mozzarella, ale za to znacznie więcej sodu. Jest dobrym źródłem CLA, kwas ten pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej.

Twaróg

Twaróg jest nieco bardziej kaloryczny (120 kcal na 100 g) niż dwa pozostałe sery, ale nadal w wersji chudej lub półtłustej to doskonały wybór na posiłek. Tym bardziej, że zawiera dwa razy więcej białka, które daje uczucie sytości. Niska zawartość kalorii i jednocześnie duża zawartość białka sprawia, że często polecany jest przez dietetyków podczas kuracji odchudzającej.

Ricotta

Ma najwięcej kalorii ze wszystkich wcześniej przedstawionych serów. Ok. 180 na 100 g. Ricotta ma bardzo kremową konsystencję, dlatego jest to bardzo popularny ser na kanapki jako smarowidło. Może go doprawić, dodać ziół i dodatków i zrobić pyszne kanapki na śniadanie. Zawiera natomiast taką samą ilość białka co twaróg.

Skomentuj

Jaki jest najzdrowszy rodzaj sera?