Jak zrobić makaron w domu

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 23 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Wiele osób sporządziło zapasy makaronu, ale nie wszyscy. Jeśli teraz chcesz ograniczyć wyjścia do sklepu, to makaron możesz zrobić dosłownie z kilku składników, które na pewno masz w domu. To nic trudnego, z pewnością dasz sobie z tym przepisem radę. To jedna z podstawowych rzeczy. Niegdyś każda z babć znała przepis na makaron. Co więcej, tego ze sklepu nawet nie można z nim porównać!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • odrobina soli
  • odrobina wody

Przygotowanie

Przygotuj sobie stolnicę, a jeśli jej nie masz czysty blat kuchenny. Następnie przez sitko przesiej na stolnicę mąkę. Zbierz ją do kupy i zrób w środku wgłębienie, do którego wbijesz jajka. Dodaj tam również odrobinę soli i wody.

Wyrób ciasto i sprawdź jego konsystencję. Nie może być zbyt rzadkie, ma się trochę kleić, ale nie za mocno tak by dało się je z łatwością rozwałkować. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.

Następnie ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na trzy cienkie placki. Po tym zostawiamy je na kwadrans.

Gdy chwila minie posypujemy każdy z placów mąką, a następnie składamy go jak naleśnika. Kroimy w paski o dowolnej grubości. Od tego zależy jak gruby będzie nasz makaron. Przemieszaj je ręką aby się nie sklejały. Dlatego też wcześniej ciasto posypaliśmy mąką.

Tak pocięty makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy wypłynie na górę możemy go wyjąć i przepłukać zimną wodą.

Podobne artykuły