Jak zawekować bigos – ekspresowy sposób

Porady Data publikacji: 28 września 2022 / Aktualizacja: 2023-10-22

Wekowanie to tradycyjna metoda konserwacji żywności, która pozwala na długotrwałe przechowywanie potraw w zamkniętych słoikach czy butelkach. Ta technika, choć znana od wieków, wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, głównie ze względu na liczne korzyści, jakie niesie ze sobą.

Przede wszystkim pozwala na zachowanie wartości odżywczych oraz świeżości produktów na długi czas, bez konieczności stosowania konserwantów czy chemicznych dodatków.

Dzięki wekowaniu, potrawy takie jak bigos, mogą być przechowywane przez wiele miesięcy, nie tracąc przy tym swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Dlatego, gdy robicie bigos, warto zrobić go więcej, a nadmiar zawekować. W tym artykule podpowiemy Wam, jak zrobić to ekspresowo.

Szybkie wekowanie bigosu

Przed przystąpieniem do wekowania bigosu musimy najpierw wyparzyć słoiki i nakrętki. Możemy zrobić to szybko. Najszybciej możemy zrobić to w piekarniku. Wystarczy włożyć do niego czyste słoiki, a następnie ustawić temperaturę 100 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu przez piekarnik żądanej temperatury nastawiamy minutnik na 25 minut. Po tym czasie słoiki będą wyparzone.

Inaczej musimy postąpić w przypadku nakrętek. Te najlepiej jest umieścić w misce, a następnie zalać wrzątkiem. Pozostawiamy je w gorącej wodzie przez taki sam czas jak słoiki w piekarniku. Po wszystkim dokładnie je wycieramy, aby były suche.

Bigos wekujemy od razu po ugotowaniu. Powinien być jeszcze gorący. Dzięki temu wekowanie jest proste i szybkie. Wystarczy, umieścić go w słoikach pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Słoik zakręcamy, a następnie ustawiamy do góry nogami na ręczniku kuchennym rozłożonym na blacie.

Tak przygotowane słoiki pozostawiamy na całą noc, a rano możemy odwrócić je i przełożyć do spiżarni. Bigos przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Przy okazji sprawdzamy, czy każdy słoik „zaciągnął”. Na nakrętce znajduje się wypustka, która powinna zostać zaciągnięta do środka. Po jej naciśnięciu palcem nie może się zapadać. To oznacza, że słoik zawekował się dobrze.

Jeśli jest inaczej, w takim wypadku bigos nie nadaje się do przechowywania dalej, ale możemy go oczywiście zjeść na obiad.

Jak przechowywać zawekowany bigos?

Zawekowany bigos, podobnie jak inne weki, wymaga odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i smak przez jak najdłuższy czas. Oto kilka wskazówek.

Chłodne i ciemne miejsce

Najlepiej przechowywać słoiki z bigosem w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Idealne miejsce to piwnica, spiżarnia czy chłodne pomieszczenie gospodarcze.

Stała temperatura

Staraj się unikać gwałtownych zmian temperatury, które mogą wpłynąć na jakość zawartości słoika. Optymalna temperatura przechowywania to od 10 do 15°C.

Napisz na słoiku datę

Warto oznaczyć słoiki datą przygotowania bigosu. Dzięki temu łatwiej będzie Ci śledzić, które słoiki należy spożyć jako pierwsze.

Podobne artykuły