Jak usunąć zapach czosnku z dłoni?

Porady Data publikacji: 19 grudnia 2022

Przed nami świąteczne przygotowania, a to oznacza wiele godzin spędzonych w kuchni. Jedną z czynności, które będziemy wykonywać z pewnością będzie obieranie czosnku. Jego ostry aromat zostaje wówczas na dłoniach. Dzięki temu prostemu trikowi pozbędziecie się go bez trudu.

Prosty sposób na usunięcie zapachu czosnku z palców

Czosnek to składnik wielu potraw. Zanim jednak go wykorzystamy, musimy najpierw go obrać. Podczas wykonywania tej czynności jego bardzo mocny i charakterystyczny aromat pozostaje na naszych dłoniach. Raczej wolelibyśmy tego uniknąć, dlatego lepiej jest to robić w rękawiczkach. Jeśli jednak o nich zapomnieliście, to istnieje sposób na pozbycie się tego zapachu.

Jeśli masz pod ręką cytrynę, przekrój ją na pół, a następnie wyciśnij z niej sok wprost na wewnętrzną część dłoni złożoną w miseczkę. Teraz posyp go solą i wetrzyj tę mieszankę w obie dłonie, pocierając nimi, jak podczas mycia ich mydłem.

Dzięki temu prostemu sposobowi zabijesz bez trudu zapach czosnku z dłoni. Zostanie zneutralizowany i Twoje dłonie przestaną nim pachnieć. Pamiętaj jednak, że jeśli posiadasz na dłoni jakiekolwiek ranki lub zadrapania, nie korzystaj z tego sposobu. Sól i sok z cytryny sprawią, że zaczną Cię one bardzo mocno piec.

W takim przypadku lepszym sposobem będzie wzięcie kilku ziaren kawy, a następnie rozgniecenie ich i wytarcie nimi dłoni. Kawa również dobrze neutralizuje silny aromat czosnku.

Jak łatwo obrać czosnek?

Chcielibyśmy podzielić się z Wami jeszcze jednym trikiem, który pozwoli Wam łatwo obrać większe ilości czosnku. Dzięki niemu obiera się go dużo łatwiej i zapach nie pozostaje na dłoniach.

Wystarczy, że ząbki czosnku włożymy do kuchenki mikrofalowej, a następnie włączymy ją na 15 sekund. Wyjmij czosnek, ale uważaj, bo może być gorący. Wystarczy teraz ścisnąć ząbek czosnku, aby środek wyskoczył bez najmniejszego oporu ze środka. Jeśli tak się nie stanie, to oznacza, że następnym razem powinniśmy dać kilka sekund więcej. Zależy to od mocy naszej kuchenki mikrofalowej.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek można jeść na wiele różnych sposobów, ale najczęściej spożywa się go na surowo lub gotowany. Podczas gotowania czosnku należy go posiekać, zmiażdżyć lub zmiażdżyć, aby smaki zostały łatwo wchłonięte przez pozostałe składniki potrawy.

Ząbki czosnku są doskonałym źródłem witaminy C i witaminy B6, a także manganu i selenu. Zawierają również allicynę. Allicyna ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu i zapobieganie nowotworom.

Podobne artykuły