Kuchnia azjatycka w ostatnich latach zyskała w naszym kraju niemałe grono fanów. Poza miłośnikami tej kuchni, nieustannie przybywa również restauracji i barów, które serwują z powodzeniem azjatyckie przysmaki. Niektóre z nich oferują pałeczki dla osób, które potrafią posługiwać się nimi, jednak w zanadrzu mają także tradycyjne sztućce. Jednak nie warto iść na łatwiznę i sięgać po sztućce – jedzenie pałeczkami nie jest trudne, wystarczy opanować tę sztukę, by cieszyć się nie tylko smakiem potraw, ale również dodatkową umiejętnością.
Jedzenie pałeczkami, podobnie jak wiele innych tradycji świata, nie wzięło się znikąd. Ta forma spożywania pokarmów zapoczątkowana została przez chińską dynastię Xia, której panowanie przypadało na lata 2100-1600 p.n.e. Nie trzeba było dużo czasu, aby tradycja ta pojawiła się również w Korei, Japonii czy Tajlandii.
Pierwsze egzemplarze pałeczek wykonywane były z kości słoniowej. Jak na pałeczki dla władców przystało, ozdabiano je szlachetnymi kamieniami. Kolejne pałeczki produkowane były już z drewna, natomiast obecnie często można spotkać pałeczki z plastiku, bambusa, porcelany, a nawet z metali szlachetnych.
Obecnie możemy wyróżnić pałeczki japońskie oraz chińskie. Różnica między nimi nie polega wyłącznie na nazwie czy fakcie, że jedne z nich używane są głównie w Chinach, a drugie w Japonii. Japońskie pałeczki produkowane są zazwyczaj z bambusa lub lakierowanego drewna, a chińskie to produkty z oszlifowanego drewna, ale też bambusowe. Chińskie pałeczki zwężają się na tępo, zaś japońskie – na ostro. Chińskie produkty charakteryzują się długością ok. 26 cm, co sprawia, że są aż o 3 cm dłuższe, aniżeli pałeczki japońskie.
Nie każdemu pasować będą te same pałeczki, wszystko bowiem zależy od konkretnego człowieka. Kluczową rolę odgrywa tutaj długość zmierzona od kciuka do czubka palca wskazującego. Aby poprawnie zebrać dane, trzeba ustawić obydwa palce pod kątem 90 stopni wobec siebie. Otrzymana wartość wymaga pomnożenia przez 1,5. Te proste czynności pozwolą Ci odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiej długości pałeczki będą najlepszym wyborem!
Efektywna nauka pałeczkami jest możliwa. Do pierwszych kroków najlepiej sprawdzą się pałeczki drewniane, ewentualnie bambusowe. Ich przewagą nad innymi modelami jest to, że nie wyślizgują się z dłoni. By znacznie przyspieszyć proces nauki, warto zastosować się do kilku cennych wskazówek. Oto zasady:
Ostatnią z zasad można wywnioskować z dwóch poprzednich, a dokładniej z faktu, iż tylko jedna jest ruchoma, zaś druga cały czas pozostaje na swoim miejscu. Tego się trzeba trzymać, jeśli próbujemy nabrać jedzenie tymi nietypowymi sztućcami.
Jedzenie pałeczkami to nie tylko umiejętność ich trzymania, ale również dodatkowe zasady, których warto się trzymać. Oto niektóre z nich: