Już wkrótce zaczniemy gotować potrawy na Wielkanoc. Do wielu z nich będziemy potrzebować jajek ugotowanych na twardo, które następnie musimy obrać ze skorupek. To dobry sprawdzian, aby sprawdzić ile w naszej naturze jest stoicyzmu. Możemy jednak tę czynność znacznie sobie ułatwić i podpowiemy Wam w tym artykule, jak to zrobić.
Z jednej strony, to dobrze, że jajka obiera się trudno. Oznacza to, iż są one świeże. Jeśli jednak mamy do obrania ich znaczną ilość, wtedy może przyprawić nas to o ból głowy. Dlatego do wody, w której gotujemy jajka warto dodać łyżeczkę sody. Ten trik znały już nasze babcie. Ułatwia to późniejsze obieranie jajek. Jest jednak sposób, który może to jeszcze bardziej usprawnić.
Jajko można szybko obrać ze skorupki wkładając je przestudzone do szklanki, zalewając wodą i energicznie nim potrząsając. To naprawdę dobry sposób, ale nie będziemy przecież robić tak z każdym jajkiem osobo. Czas, który na to poświęcimy byłby podobny do tego, gdybyśmy obrali je ręcznie.
Dlatego warto zmodyfikować ten sposób. Zwykle po ugotowaniu jajek wkładamy garnek z jajkami pod bieżącą zimną wodę. Dzięki temu hamujemy proces gotowania jajek wewnątrz, gdyż nadal są one bardzo gorące, nawet po zdjęciu z ognia. Warto więc je schłodzić.
Gdy już to zrobimy, odlewamy część wody, ale resztę pozostawiamy. Przykrywamy garnek pokrywką, a następnie energicznie nim potrząsamy. Teraz za jednym razem obierzemy ze skorupki kilkanaście jajek, a nie tylko jedno.
Skorzystaj z okazji, że skorupek po obraniu jajek będzie naprawdę sporo i nie wyrzucaj ich. Możesz wykorzystać je w swoim domu i ogrodzie. Przedstawimy Ci kilka praktycznych pomysłów.
Skorupki jajek są bogate w wapń, który jest korzystny dla roślin. Rozdrobnij je i wymieszaj z glebą lub posyp wokół roślin, aby dostarczyć im niezbędnych składników mineralnych.
Rozdrobnione skorupki jajek można posypać wokół roślin, aby odstraszyć ślimaki. Ostra tekstura skorup utrudnia im poruszanie się. Dlatego będą omijały nasze rośliny.
Skorupki jajek można zmielić na drobny proszek i dodać do jogurtu lub miodu, tworząc naturalny, delikatny peeling do twarzy.
Skorupki jajek są bogate w składniki odżywcze, które są korzystne dla kompostu. Dodaj je do swojego kompostownika, aby wzbogacić mieszankę.