Jak sprawdzić w sklepie czy warzywa są świeże?

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-09-30

Warzywa są bardzo ważnym elementem naszej diety. Dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych minerałów oraz witamin. Najlepiej smakują, gdy są świeże. Wtedy również najdłużej wytrzymają w naszym domu. To sprawia, że podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kilka czynników, które pomogą nam w sprawdzeniu świeżości warzyw.

Zacznij od obejrzenia warzyw w koszu

Pierwsze sygnały ostrzegawcze możemy zauważyć gołym okiem. Sprawdzamy czy warzywa w koszyku nie są uszkodzone. Jeśli są już stare, ich uszkodzenie będzie dużo łatwiejsze. Nadgnite kawałki od razu dyskwalifikują je przy zakupie.

Warto więc sprawdzić, jak wyglądają wszystkie warzywa zebrane w danym koszu, do którego chcemy sięgnąć. Stan innych może poinformować nas o tym, czy świeżość jest ważnym dla sklepu czynnikiem. Jeśli widzimy, że stare egzemplarze już gnijące nie są wyjmowane z koszyków, to nie możemy ufać, że pozostałe będą świeże.

Warto również zwracać uwagę na sam kolor warzyw. Brokuły zielone i gęste są na pewno świeże, ale gdy zaczną żółknąć, to sygnał, że leżą już zbyt długo w sklepie. Jeśli je kupimy, to nie poleżą zbyt długo w domu.

Czasami już podchodząc do działu warzywnego w sklepie czujemy niezbyt przyjemny zapach. Jeśli tak jest, to warto zmienić miejsce, w którym robimy zakupy.

Sprawdź warzywa biorąc je do ręki

Zawsze podczas sprawdzania warzyw warto na rękę ubrać jednorazową rękawiczkę lub foliowy woreczek. Znajdziemy je zwykle na dziale z warzywami. Dzięki temu, gdy zdecydujemy się nie kupić danego egzemplarza, możemy go odłożyć i nadal będzie czysty.

Podnosimy warzywo do twarzy i wąchamy. Sprawdzamy czy zapach jest naturalny i przyjemny. Następnie oceniamy jego jędrność. Wystarczy lekko ścisnąć palcami, aby zobaczyć, czy warzywo jest twarde, a skórka wraca do poprzedniej formy i nie zostaje wklęśnięta. Jeśli zapach nie jest zbyt przyjemny, a warzywo jest wiotkie, to oznacza, że leży już dłużej na sklepowej półce i nie warto go kupować.

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas zakupu warzyw?

Podczas zakupu warzyw warto kierować się sezonowością. Oznacza to, że o danej porze roku kupujemy warzywa, które naturalnie rosną w naszym kraju. Nie muszą być więc importowane, a więc czas zbioru i łańcuch dostaw jest dużo krótszy. Oznacza to, że istnieje dużo większa szansa, że kupimy świeże warzywa. Zwłaszcza, jeśli zrobimy to u sprawdzonego dostawcy lub na lokalnej giełdzie od samego rolnika.

Lada dzień będziemy mieć październik. To sezon na takie warzywa jak kapusta biała i czerwona, brokuł, kalafior, brukselkę, dynię, pomidory, cukinię, cykorię, bakłażany i rzodkiew białą. Układając swoje menu warto wziąć to pod uwagę. Dzięki temu będziemy jeść zdrowsze produkty.

Jak przechowywać warzywa, aby zachować ich świeżość na dłużej?

Odpowiednie przechowywanie warzyw jest bardzo istotne z punktu widzenia zachowania ich świeżości. W naszych lodówkach znajdziemy specjalne szuflady na warzywa i umieszczenie ich w nich jest bardzo dobrym pomysłem. Pomagają one zapobiec ich wczesnemu psuciu się. Zanim jednak je tam włożymy, powinniśmy wyjąć je z plastikowych opakowań, w których je kupiliśmy. Nie należy ich również wcześniej myć, bo to także skraca ich żywotność.

Warzywa w sklepach najczęściej przechowywane są w niskiej temperaturze. Potem trafiają na półki sklepowe i do naszych domów, gdzie temperatura jest dużo wyższa. Dlatego bardzo szybko potrafią się psuć i marnieć. Przełożenie ich ponownie do lodówki może pomóc je uratować.

Nie wszystkie warzywa można jednak przechowywać w lodówce. Nie należy robić tego z ziemniakami, cebulą, czosnkiem. W lodówce zazwyczaj wilgotność powietrza jest większa niż w kuchni. Ta natomiast tym warzywom szkodzi. Dlatego lepiej trzymać je w chłodnym miejscu, ale poza lodówką.

Ważną wskazówką, którą warto zapamiętać, jest rozdzielenie warzyw od owoców. Owoce wytwarzają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie warzyw, a jednocześnie ich psucie się. Możemy oczywiście tą właściwość obrócić na swoją korzyść, gdy np. kupimy niedojrzałe pomidory i chcemy, aby szybciej nabrały smaku i miękkości.

Podobne artykuły