Jak przechowywać wędzoną rybę, aby dłużej zachowywała świeżość?

Porady Data publikacji: 30 sierpnia 2021

Ryby wędzone są bardzo smaczne. Ciekawą informacją jest to, że im ryba jest tłustsza, tym więcej dymu z wędzarni wchłonie. Dzięki temu jest bardziej intensywna w smaku i aromatyczna. Dlatego najczęściej wędzimy takie gatunki ryb jak łosoś, pstrąg, makrela czy halibut. Oczywiście wędzić można również inne ryby, ale po uwędzeniu bardzo ważny jest sposób przechowywania ich. Gdy przywieziemy je już do domu, wtedy należy umieścić je w lodówce. Istnieje jednak trik, który pomoże nam zachować ich świeżość na dłużej.

Przechowywanie ryb wędzonych w lodówce

Ryby wędzone przechowywać należy w temperaturze od 2 do 10 stopni Celsjusza. Stąd lodówka jest najlepszym miejscem. W zależności od sposobu wędzenia można przechowywać je od jednego do dwóch tygodni. Najkrócej przydatne do spożycia będą ryby wędzone na gorąco (do jednego tygodnia). W przypadku ryb wędzonych na zimno spożyć należy je do dwóch tygodni od uwędzenia.

Najlepiej jednak zapakować ryby próżniowo, dzięki temu przedłużymy im świeżość nawet do sześciu tygodni. Wiele lokalnych wędzarni oferuje usługę pakowania próżniowego, ale nie stoi nic na przeszkodzie, abyśmy zrobili to samodzielnie w domu.

Kiedyś urządzenia wymagane do pakowania żywności w ten sposób były bardzo drogie, dlatego korzystały z nich jedynie sklepy pakując w ten sposób produkty dla klientów. Dzisiaj jednak możemy sprzęt taki nabyć w dość niskiej cenie i w ten sposób zyskać możliwość samodzielnego próżniowego pakowania produktów spożywczych w domu. Dzięki temu przedłużymy świeżość nie tylko rybom wędzonym, ale również innym produktom.

Dlaczego ryba wędzona pakowana próżniowo zachowuje świeżość na dłużej?

Winowajcą szybszego psucia się żywności jest tlen. To przez niego produkty pleśnieją, wysychają lub tracą jędrność. Pakowanie próżniowe polega na hermetycznym zamknięciu produktu w szczelnym foliowym woreczku, z którego następnie usuwa się powietrze.

Aby móc samodzielnie pakować próżniowo produkty w domu potrzebujemy zgrzewarki próżniowej. Urządzenia te są dzisiaj łatwo dostępne i tanie. W popularnych marketach spożywczych często możemy kupić je za cenę nie przekraczającą 200 zł.

Do przechowywania próżniowego produktów służą również specjalne pojemniki próżniowe. Mniejsze ilości żywności możemy zamknąć w nich, aby przedłużyć im świeżość i schować je do lodówki, a następnie skorzystać z nich w innym czasie.

Są one łatwiejsze i wygodniejsze w codziennym użytkowaniu. Możemy przechowywać w nich wiele produktów, które chcemy zabezpieczyć przed działaniem powietrza, ale również przed wilgocią. W pojemniku próżniowym możemy trzymać herbatę, makarony czy suszone owoce. Szybciej zamarynujemy w nich również mięso, a także przedłużymy świeżość warzyw, owoców czy wędlin.

Podobne artykuły