20 listopada 2020

Jak przechowywać imbir, aby był dłużej świeży?

Dla korzenia imbiru można znaleźć w naszej kuchni wiele zastosowań. Niestety jest on jednocześnie drogi, a rzadko zdarza się, abyśmy wykorzystali cały korzeń za pierwszym razem. Smak imbiru jest na tyle mocny, że zazwyczaj używamy tylko niewielkiego kawałka korzenia i to w zupełności wystarcza. Co zrobić z resztą, aby imbir zachował świeżość przez jak najdłuższy czas? Ważne jest odpowiednie przechowywanie imbiru, a większość z nas popełnia w tym przypadku błąd.

Jak przechowywać korzeń imbiru

Zazwyczaj odkrawamy kawałek korzenia imbiru, a resztę zostawiamy na kuchennym blacie do ponownego wykorzystania. To błąd! Imbir przechowywany w temperaturze pokojowej nie zachowa swojej świeżości na długo.

Powinniśmy przechowywać go w lodówce. Nie lubi on temperatur zbliżonych do zera, ale górna półka w naszej lodówce jest dla niego idealnym miejscem, na niej jest najcieplej.

Co więcej, korzeń imbiru możemy również wysuszyć i zmielić jeśli chcemy zachować jego świeżość. Suszenie nie sprawia, że traci on swoje właściwości zdrowotne, dla których wielu z nas decyduje się go spożywać.