Jak prawidłowo parzyć herbatę i jeszcze zacząć na tym oszczędzać? Wykorzystaj ten prosty trik. Z pewnością pijesz zimą więcej herbaty niż podczas lata, to naturalne gdy chcemy się rozgrzać. Przygotowujesz jednocześnie dwie herbaty lub chcesz oszczędzić? Wykorzystaj ten trik. Dzięki temu oszczędzisz czas i pieniądze. Już zawsze będziesz parzyć herbatę w ten sposób :)
Być może robicie tak jak ja, że zaparzacie z jednej torebki dwie herbaty. Na jedną herbatę jest zbyt mocna, a szkoda wyrzucić torebkę i parzyć kolejną, skoro jest w niej jeszcze dużo aromatu. Jest jednak dużo lepszy sposób na zaparzenie dwóch herbat z jednej torebki. Wystarczy ją po prostu przeciąć na pół i zaparzyć od razu dwie herbaty o jednakowej mocy w tym samym czasie. To proste :) Jeśli pijesz tę samą herbatę co ja, torebka wygląda w ten sposób. Wystarczą ją u góry rozczepić, a środek przeciąć nożyczkami. Spokojnie, nic nie wyleci! Jest ona w tym miejscu dobrze sklejona. Bez problemu można z jednej torebki zrobić dwie.
Gdzie ta oszczędność? Oczywiście w ilości zaparzonych herbat. Jak na dłoni widać, że zaparzymy dwie herbaty w cenie jednej. Herbata Lipton 50 torebek kosztuje ok. 11 zł. Pijąc codziennie jedną herbatę wystarcza nam ona na 50 dni. W ciągu roku zużywamy więc 7,3 opakowania, a to daje nam 80,3 zł. Oczywiście kwota ta wzrasta wraz z ilością domowników czy częstotliwością picia herbaty. Już przy dwóch herbatach daje to nam ponad 160 zł rocznie, a stosując ten sposób oszczędzamy połowę tej kwoty. Niby 80 zł to nie dużo, ale pamiętajcie, duże sumy tworzą się z małych oszczędności tworzonych na każdym kroku :)
Oprócz tego podczas parzenia herbaty istotnych jest też wiele innych rzeczy. Jedną z nich jest choćby temperatura wody. W praktyce żadnej herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Najszybciej należy zaparzyć herbaty ziołowe, wystarczy odczekać chwilę po zagotowaniu się wody. Parzy się je przez ok. 3 do 6 minut. Herbatę czarną parzymy w podobnej temperaturze wynoszącej ponad 90 stopni Celsjusza, ale o połowę krócej od 2 do 3 minut. Zielona herbata, która jest często polecana podczas diety powinna być parzona w wodzie o temperaturze 77 stopni Celsjusza, ale za to bardzo krótko bo 1-2 minuty maksymalnie! Wiele z nas parzy ją po prostu za długo, a wtedy już zaczynają wydzielać się z niej szkodliwe substancje.