Co zrobić aby masło po wyjęciu z lodówki było miękkie?

Porady Data publikacji: 18 września 2019

Co zrobić aby masło po wyjęciu z lodówki było miękkie? Nikt z nas nie lubi takiej sytuacji. Wstajemy rano i chcemy przygotować sobie śniadanie, ale wieczorem nie wyjęliśmy masła z lodówki i teraz jest twarde i nie da się go rozsmarować na kanapce. Dzisiaj podpowiemy Wam jak rozwiązać ten problem.

Miękkie masło po wyjęciu z lodówki

Pierwszą rzeczą, którą możemy zrobić jest zmiana miejsca, w którym trzymamy masło w lodówce. Przekładamy je w miejsce gdzie temperatura jest najwyższa, a jej wahania są też największe. Dzięki temu masło po wyjęciu z lodówki szybciej zmięknie bo nie będzie tak mocno zmrożone. Tym miejscem są górne półki na drzwiczkach naszej lodówki. Nie powinniśmy trzymać tutaj produktów, które są wrażliwe i łatwo się psują, ale za to będzie to idealnym miejscem na masło.

Co gdy nie mamy czasu czekać, aż masło zmięknie nawet gdy odbędzie się to szybciej? Są jeszcze inne sposoby, które możesz wykorzystać. Odkrój kosteczkę masła i połóż ją na talerzyku. Następnie do szklanki nalej gorącej wody z kranu, poczekaj chwilę, aż szkło się nagrzeje, a potem wylej wodę ze szklanki. Szklankę natomiast połóż na kostce masła. Ciepło sprawi, że dużo szybciej zmięknie i już po chwili będziemy mogli posmarować nim chleb.

Jeśli masz kuchenkę mikrofalową możesz odkroić cienkie plasterki masła, położyć je na kanapce, a następnie włożyć ją na kilka sekund do mikrofalówki. Masło szybko zmięknie i potem wystarczy jeden ruch noża aby rozsmarować je po kromce chleba.

Jeśli posiadasz tarkę do sera możesz jej użyć do masła i zetrzeć masło bezpośrednio na kanapkę. Połóż na niej też inne rzeczy, ser, szynkę lub pomidora. Zanim zdążysz usiąść do jedzenia masło w tym czasie samo zdąży się rozpuścić i ze smakiem możesz zjeść kanapkę.

Podobne artykuły