Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych?

Porady Data publikacji: 07 czerwca 2019

Jak rozpoznać polskie truskawki? Na rogach wielu ulic i pod marketami można spotkać handlarzy truskawek. Ceny już spadły dlatego sezon na nie ruszył już na całość i możemy delektować się truskawkami na naszych stołach. Powstaje jednak pytanie, w jaki sposób nie dać się nabrać i nie kupić truskawek z importu zamiast naszych rodzimych? Dzisiaj Wam podpowiemy!

Jak rozpoznać polskie truskawki

Nie warto kupować truskawek w sieciach marketów, tam znajdziemy głównie owoce importowane. Polskich truskawek najlepiej szukać na ryneczkach i od okolicznych handlarzy. Trzeba jednak pamiętać o tym, że i tutaj możemy stać się ofiarą oszustwa i kupić przepakowane truskawki z importu.

Warto wziąć jedną truskawkę na spróbowanie i najpierw jej powąchać. Krajowe dojrzałe truskawki mają intensywny zapach, a po zjedzeniu poczujemy, że są naprawdę słodkie i kwaśny smak jest tutaj słabo wyczuwalny. Polskie truskawki są też jaśniejsze od importowanych i mają mniej regularne kształty. Trzeba jednak przyznać, że odróżnienie ich nie jest łatwym zdaniem i najlepiej kupować truskawki od plantatora z naszej okolicy, którego znamy i wiemy gdzie rozstawia swoje punkty sprzedaży.

Jak kupić dobre jakościowo truskawki

Lepiej nie kupować truskawek, które są już zapakowane do koszyków. Wtedy na dnie mogą znajdować się gorszej jakości truskawki i z wierzchu przykryte zostaną tymi ładniejszymi. Dopiero gdy widzimy jak sprzedawca nabiera truskawki możemy mieć pewność, że wszystkie wyglądają ładnie.

Zwróć również uwagę na to czy truskawki nie są wilgotne. Jeśli tak to zapewne dość szybko zaczną się psuć. Przesuszone też jednak nie będą dobre.

Jak przechowywać truskawki aby dłużej były świeże

Truskawki dość szybko się psują więc najlepiej przygotować je jeszcze tego samego dnia, którego je kupiliśmy. Jeśli chcemy je zachować na dłużej możemy włożyć je do lodówki. Zanim jednak to zrobimy warto zafundować im kąpiel w wodzie z octem.

Po namoczeniu ich przez kilka minut w takiej wodzie w proporcjach 5:1 osuszamy je na ręczniku i wkładamy do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość.  Wyjmij je z lodówki dzień wcześniej aby jeszcze trochę dojrzały i były smaczniejsze.

Podobne artykuły