Jak gotować młode ziemniaki?

Kuchnia Data publikacji: 21 lipca 2020

Jak gotować młode ziemniaki, aby były najsmaczniejsze? Bez wątpienia są one czymś co kojarzy nam się z latem. Młode ziemniaki okraszone masełkiem i koperkiem, a do tego zsiadłe mleko to przysmak wielu pokoleń. Warto korzystać z nich póki są. Dzisiaj podpowiemy Wam jak je gotować.

Młodych ziemniaków nie trzeba obierać

Młodych ziemniaczków nie trzeba obierać i to oprócz ich smaku jest najfajniejsze. Wystarczy dobrze umyć je, a najlepiej użyć do tego szczotki lub szorstkiej gąbki. Dzięki temu zdzieramy z nich skórkę, która jest naprawdę cienka. Nie musimy jednak tego robić. Samo umycie również wystarczy. Skórka młodych ziemniaków jest bardzo cienka i bez przeszkód można ją zrobić, a ugotowane w mundurkach będą smakowały wyjątkowo.

Jak długo gotować młode ziemniaki?

Młode ziemniaki gotujemy najczęściej w całości bo nie są one duże. Możemy też skrócić czas ich gotowania w porównaniu z ziemniakami, które dostępne są cały rok. Warto w trakcie gotowania nakłuć je widelcem by sprawdzić czy w środku są już gotowe.

Najlepiej jest wybierać ziemniaki podobnej wielkości. Dzięki temu ugotują się równomiernie. Jeśli kilka ziemniaków jest większych, wtedy możemy pokroić je na mniejsze części, tak by wszystkie miały mniej więcej ten sam rozmiar.

Jak piec młode ziemniaki?

Młode ziemniaki możemy piec w skórce. Smakują wtedy dużo lepiej, a ich rumiany wygląd sprawia, że stają się bardzo apetycznym dodatkiem do obiadu.

Oczywiście przed pieczeniem ziemniaki musimy umyć i najlepiej przekroić je na pół.

W przypadku starych ziemniaków najlepiej przed pieczeniem jest je wcześniej obgotować. Z młodymi ziemniakami nie musimy tego robić. Możemy od razu po umyciu obtoczyć je w oliwie i przyprawach, a następnie ułożyć do pieczenia w naczyniu lub użyć blachy.

Należy pamiętać tylko o tym, aby układać je jednowarstwowo. Nie powinny one leżeć jeden na drugim. Czas pieczenia młodych ziemniaków wynosi zwykle 30 minut, ale gdy są większe można wydłużyć go do 45 minut. Jeśli chcecie by skórka ziemniaków była rumiana, pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg.

Jak podawać młode ziemniaki?

Podać młode ziemniaki możemy w dowolny sposób. Tradycyjnie natomiast okraszamy je masłem i posypujemy koperkiem. Oczywiście możemy tę regułę złamać i podać je tak jak najbardziej lubimy.

Podobne artykuły