Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-01-25

Co zrobić, aby jajka podczas gotowania na twardo nie pękały? Wówczas ciężej się je obiera, a do tego część białka wypływa na zewnątrz. Przez to jajka nie wyglądają estetycznie i o ile nadadzą się do pokrojenia ich do sałatki, to już jako przystawka nie spełnią swojej roli. Na szczęście można temu zapobiec.

Co zrobić, aby jajka podczas gotowania nie pękały

Już nasze babcie miały swoje sposoby, które rozwiązywały ten problem. Jednym z nich było dodanie do wody, w której gotujemy jajka odrobiny octu spirytusowego. Zazwyczaj wykorzystujemy go do zakwaszania potraw, ale ma on również wiele innych praktycznych zastosowań.

Wystarczy, że do garnka z gotującymi się jajkami dodasz łyżkę octu. Jesteście ciekawi, dlaczego ten trik działa?

Być może pamiętacie eksperyment szkolny, w którym pozostawiało się jajko w occie na kilka dni. Kwas octowy wchodził wówczas w reakcję ze związkami wapnia, które są w skorupce. W efekcie skorupka stawała się elastyczna. Dodanie octu podczas gotowania działa w ten sam sposób. Skorupka robi się elastyczniejsza, a więc mniej podatna na pęknięcia.

Dlaczego żółtko po ugotowaniu jajka ma ciemną otoczkę?

Kolejnym problemem, który możemy spotkać po ugotowaniu jajka na twardo, jest ciemna obwódka wokół żółtka. Dodatkowo jajko po obraniu ma delikatnie nieprzyjemny zapach. Warto ten temat poruszyć i odpowiedzieć sobie na pytanie, jak temu zapobiec.

Kluczowy jest tutaj czas gotowania. Jajko na twardo gotujemy od 7 do 10 minut. Jeśli będzie gotowane zbyt długo, wtedy powstanie wcześniej wspominana ciemna otoczka, która jest żelazem. Za nieprzyjemny zapach odpowiada siarka. Gdy gotujemy zbyt długo jajka, wtedy wchodzą one ze sobą w reakcję. Jajko szarzeje i do tego potrafi brzydko pachnieć.

Po ugotowaniu jajek na twardo, najlepiej jest zalać je zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Jajko w środku będzie jeszcze gorące po wyjęciu ze wrzątku. Dlatego będzie dalej gotować się już bez uczestnictwa wody i palnika.

Podobne artykuły