Jak długo można przechowywać w lodówce jajko ugotowane na twardo

Ugotowałaś jajka na twardo i zamierzasz schować je do lodówki, aby przechować je na później? Zobacz jak długo jajko na twardo może leżeć w lodówce, jeśli przekroczysz ten czas możesz zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Jak długo przechowywać jajko na twardo w lodówce

Jajka ugotowane na twardo możemy przechowywać w lodówce zarówno wcześniej obrane jak i w skorupce. Pamiętać należy tylko o tym by wkładać je do lodówki dopiero gdy ostygną, ale najlepiej ostudzić je w zimnej wodzie bo już po dwóch godzinach stania na blacie kuchennym zaczynają rozwijać się w nich bakterie.

Następnie po włożeniu ich do lodówki możemy przechowywać je maksymalnie przez tydzień. Powinny leżeć na półce, a nie w szufladzie na drzwiczkach. Częste otwieranie drzwi powoduje zmiany temperatury w tym miejscu co drastycznie skraca czas ich przechowywania.

Jak ugotować jajko na twardo?

Nie zawsze udaje nam się ugotować idealne jajko na twardo. Jeśli będzie zbyt długo gotowane nie będzie tak smaczne. Dlatego ważny jest czas. Jeśli chcemy by jajko było ugotowane na twardo, ale żółtko nie było jeszcze bardzo twarde i nadal ciemnożółte to po włożeniu go do zimnej wody i postawieniu na gaz gotujemy je przez 10 minut. Jeśli chcemy by żółtko było dobrze ścięte i jasnożółte gotujemy je maksymalnie przez 15 minut.

Możemy również ugotować jajko z pękniętą skorupką jeśli nie mamy innego. Wystarczy zastosować prosty trik i poczekać, aż woda się zagotuje, a następnie przytrzymać je na łyżce nad wodą przez minutę i potem włożyć je do wrzącej wody. To sprawi, że początkowo jajko się już zetnie i nie wypłynie. Oczywiście czas gotowania będzie krótszy.

Co zrobić z wodą po ugotowaniu jajek na twardo?

Gdy ugotujesz już jajka nie wylewaj wody, można ją jeszcze wykorzystać na kilka sposobów. Być może pamiętacie jak do ziemi kwiatowej nasze babcie dodawały pokruszonych skorupek jaj. To dlatego, że zawierają one dobre dla kwiatów pierwiastki np. wapń. Dzięki temu rosną piękne i zdrowe. To samo znajdziemy też w wodzie po ugotowaniu jajek, dlatego po ostygnięciu można wykorzystać ją do podlania kwiatów.

Oprócz tego znajdziemy w nich wapń, cynk, fluor, siarkę i krzem. To wszystko sprawia, że stanowią one idealny dodatek przy pielęgnacji naszego ogrodu. Doadtkowo jeśli podlejemy nią rośliny w ogrodzie ślimaki przez jakiś czas będą trzymać się od nich z daleka. Wyrównuje ona również pH gleby.

Skomentuj

Jak długo można przechowywać w lodówce jajko ugotowane na twardo