Zobacz dlaczego nie przechowywać jajek na drzwiach lodówki!

Teza postawiona w tytule wydaje się być trochę dziwna i stojąca w sprzeczności z faktami. Przecież na drzwiach lodówki znajduje się specjalny koszyk z miejscami na jajka. Dlaczego więc producenci sprzętu AGD mieliby świadomie nam szkodzić?

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki

Aby jajka zachowały swoją świeżość powinny być odpowiednio przechowywane. Niestety drzwiczki lodówki to nie jest najlepsze miejsce dla nich. Podczas gdy otwierasz lodówkę jajka mają styczność z ciepłą temperaturą pomieszczenia. Takie wahania temperatur mogą im zaszkodzić i sprawić, że jajka będą się psuły szybciej niż gdyby przechowywane były w inny sposób. W ten sposób może nie tylko zepsuć sobie gotowane przez nas danie, ale również nabawić się problemów zdrowotnych. Nikt chyba nie chciałby doznać zatrucia po zjedzeniu jajecznicy czy innego dania, którego składnikiem są jajka.

Jak właściwie przechowywać jajka

Jeśli już chcesz trzymać jajka w lodówce to najlepszym pomysłem jest umiejscowienie ich na środkowej półce wewnątrz lodówki. Tam temperatura jest najstabilniejsza. Wszelkie produkty wrażliwe na temperaturę i szybko się psujące powinny być przechowywane właśnie w tym miejscu.

Zauważ jednak, że nawet w sklepie jajka nie są trzymane w lodówce. Najlepsze miejsce dla nich to nasza spiżarnia. Jajka powinny przebywać w zaciemnionym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza. Gdyby jajka w sklepie były chowane do lodówki, a potem wzięlibyśmy je do ciepłego samochodu to bardzo szybko by się zepsuły i zaczęły by rozwijać się w nich bakterie. Dlatego też chowanie ich do przegródek na drzwiach lodówki im szkodzi.

Skoro już jesteśmy w temacie jajek chcielibyśmy przedstawić Wam jeszcze kilka ciekawych trików i pomysłów, które mogą Wam pomóc. Mamy nadzieję, że ułatwią Wam życie i okażą się pomocne.

Jak obierać jajko aby się nie strzępiło?

Gdy obierasz jajka na twardo nie raz na pewno zdarzyło Ci się, że wyglądały one brzydko i były całe postrzępione bo kawałki białka odrywały się wraz ze skorupką. Jest na to sposób. Po pierwsze, nie są one pierwszej świeżości. Im jajko świeższe tym lepiej będzie się obierało. Gdy będziesz obierać takie jajko zacznij od dołu gdzie znajduje się komora powietrzna. Potem staraj się odrywać skorupkę razem z błoną, która dzieli białko i skorupę. Wtedy obierze się ładnie. Do wody, w której gotujemy jajka warto też dodać łyżeczkę soli.

Gdy będziesz gotować jajka warto dodać do nich plasterek cytryny. Wtedy również będzie łatwiej je obrać po ugotowaniu.

Kupowanie brudnych jajek

Jeśli kupisz w sklepie jajka, które są brudne to dobrze. Nie powinny być myte bo wtedy usuwamy barierę ochronną, która jest naturalna. Dlatego w domu do przechowywania też ich nie myj. Inaczej będą szybciej się psuły. Jajka myjemy w momencie gdy potrzebujemy je wykorzystać.

Co oznaczają kody na jajkach

Mają one swoje bardzo ważne znaczenie. To co nas najbardziej powinno interesować to typ chowu. Najlepiej oczywiście wybrać jajka ekologiczne czy z chowu wolnowybiegowego. Ważna też jest data zniesienia jajka bo jego data ważności wynosi 28 dni od daty zniesienia.

Skomentuj

Zobacz dlaczego nie przechowywać jajek na drzwiach lodówki!