Gdy kupisz kiszone ogórki nie wylewaj wody, która po nich zostanie. Wiele osób dodaje ją do zup, sosów czy wypija. Również taką wodę bardzo lubię. Okazuje się jednak, że ma ona więcej wartościowych zastosowań i nawet jeśli nie macie ochoty jej wykorzystać podczas gotowania to możecie zrobić to w inny sposób. Dzisiaj przedstawimy Wam ciekawe zastosowania wody po kiszonych ogórkach.
Woda, w której ogórki zostały ukiszone czerpie z nich wiele wartości odżywczych. Jest bogata w witaminę C, która jest antyoksydantem. Dlatego hamuje procesy starzenia się, a także działa jako profilaktyka przeciwnowotworowa. To co jednak przyda Ci się doraźnie to wzmocnienie odporności. Regularne spożywanie witaminy C zmniejsza ryzyko chorób. Silniejszy organizm również dużo szybciej upora się z chorobą.
Woda po ogórkach to również bogactwo witamin takich jak A, E, K i witaminy z grupy B. Również minerałów takich jak cynk, magnez, wapń, żelazo oraz potas. Zastanawiacie się po co są nam potrzebne? Pokrótce Wam to przybliżymy bo naprawdę warto wiedzieć chociaż same podstawy.
Witamina A poprawia nasz wzrok, jedz ją regularnie, a zmniejszysz ryzyko występowania chorób związanych z widzeniem w przyszłości. Wzmacnia nasz system odpornościowy. Pomaga w zwalczaniu bakterii oraz wirusów, a także dba o Twoją skórę, paznokcie i włosy. Kolejna witamina E również dba o naszą urodę. Jest częstym dodatkiem kremów przeciwko zmarszczkom. Nie bez powodu nazywa się ją często witaminą młodości. Witamina K powoduje, że nasza krew krzepnie. Jest również istotna dla procesu wchłaniania wapnia do naszych kości. O tej witaminie już pisaliśmy i jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszamy Was do tego artykułu.
Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – dlatego również są bardzo ważne. Ich niedobory mogą wręcz rzutować na stan naszego zdrowia psychicznego. Wprawia nas ona w dobry nastrój, poprawia bystrość naszego umysłu i pełni dużą rolę w procesach metabolicznych.
Co z minerałami? Również są ważne. Chociaż cynku w naszym organizmie znajdziemy tylko śladowe ilości to odgrywa on ważną rolą w wielu procesach. Przykładowo pobudza pracę trzustki, uczestniczy w przemianie białek i tłuszczów czy chroni plamkę żółtą przez zwyrodnieniem. To tylko kilka z jego wielu zadań jakie spełnia. Na pewno słyszeliście, że gdy ma się skurcze to należy wziąć magnez. Tak naprawdę jest dużo ważniejszy. Zapobiega osteoporozie, poprawia trawienie czy zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej. Wapń jest niezbędny dla naszych kości, żelazo występuje w naszej krwi i umożliwia pobieranie tlenu w płucach i rozsyłanie go do tkanek. Potas za to jest niczym dobry logistyk, który potrafi przesłać składniki odżywcze, które spożywamy do komórek naszego ciała. Jeśli masz problem z koncentracją to również może być jego brak. Poprawia dotlenienie mózgu co wpływa na jakość myślenia i koncentrację.
To chyba wszystko z bardzo podstawowych informacji, które na temat witamin i minerałów obecnych w wodzie po ogórkach warto wiedzieć. Jak widzicie, jest ona w nie bogata, a to bogactwo przekłada się na wiele aspektów naszego życia – dlatego warto ją pić. Jeśli jednak nie pić, to co więcej można z nią zrobić?
Niestety statystyki pokazują, że coraz więcej z nas boryka się z problemem nadwagi. Woda po ogórkach może pomóc ten problem rozwiązać. Oczywiście nie wystarczy jej pić by schudnąć, trzeba wziąć się za siebie, przejść na dietę i wprowadzić do swojego życia aktywność fizyczną. Może jednak pomóc nam szybciej uzyskać efekty. Ma ona właściwości przeczyszczające, a to oznacza, że pomaga usunąć z organizmu toksyny, które spowalniają pracę naszego metabolizmu oraz zatrzymują w naszym ciele wodę. Jak to produkt pochodzący z fermentacji, zawiera kwas mlekowy. Oznacza to, że ma ona zdolność do przyśpieszania naszego metabolizmu i poprawy pracy przewodu pokarmowego. Oznacza to mniej więcej tyle, że nie zmieniając swojego trybu życia, spalimy więcej kalorii. Oczywiście wymierne efekty da to w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną.
Kolejny trik nie przyda Wam się teraz podczas zimy, ale możecie zapamiętać go na lato. Gdy sparzycie się na słońcu i skóra będzie boleśnie piekła, posmarujcie ją sokiem po ogórkach kiszonych. Idealnie łagodzi pieczenie. A jeśli przy okazji coś zjecie na mieście i pojawi się zgaga, to pół szklaneczki wody po ogórkach pomoże Wam zahamować nieprzyjemną dolegliwość.
Jeśli w domu masz lilie, będzie to dla nich świetny nawóz. Lubią one kwaśne podłoże, dlatego podlanie ich od czasu do czasu taką wodą pomoże w tym aby były zawsze piękne.
Powstaje teraz pytanie, ile tej wody pić aby czerpać z niej korzyści? Oczywiście nie należy przesadzać bo oprócz spędzenia połowy dnia w toalecie możecie nabawić się innych problemów zdrowotnych, zwłaszcza gdy masz nadciśnienie. Produkty kiszone zawierają dużo soli. Pół szklanki dziennie w zupełności wystarczy.