Witamina K2 jest dosyć ciekawa z racji swojej tajemniczości. Została odkryta w sumie niedawno bo w 1929 roku. Dlaczego jest istotna dla naszego organizmu? Odpowiada za gospodarkę wapniową, dlatego odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości i nie pozwala odkładać się wapniu w naszych nacyzniach krwionośnych. To sprawia, że chroni nas przed chorobami krążenia, a jednocześnie dba o nasze serce.
Jak każdą witaminę znajdziemy ją w naturalnych produktach. Kiszonki, fermentowane przetwory mleczne (jogurty, kefiry) wątroba to produkty, w śród których najlepiej przebierać jeśli chcemy wprowadzić Witaminę K do swojego organizmu.
To co zabija Witaminę K2 to to co najczęściej dzisiaj spożywamy czyli tłuste posiłki, fast foody, tłuszcze trans i żywność przetworzona.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.