Domowe lody truskawkowe bez maszynki

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 27 maja 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Powoli zaczyna się sezon na truskawki, możemy więc zrobić lody truskawkowe. Musimy jednak wcześniej je umyć i zamrozić. Dlatego jeśli wolicie możecie od razu skorzystać z truskawek mrożonych. Dzięki temu będzie szybciej. Świeże truskawki natomiast możecie wykorzystać do dekoracji, albo przygotowania innych deserów. Moja rodzina bardzo lubi makaron z truskawkami na obiad, który często w sezonie truskawkowym przygotowujemy.

Do domowych lodów truskawkowych nie potrzebujemy maszynki do lodów. Wystarczy zwykły kuchenny blender, który zapewne większość z Was ma w swojej kuchni. Jeśli go nie macie można go nie drogo kupić. Zawsze się przyda, zwłaszcza latem gdzie przygotować można wiele zimnych deserów, napojów czy chłodników, podczas których blender jest nieoceniony.

Składniki

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Przygotuj dużą miskę, a następnie dodaj do niej wszystkie składniki
  2. Następnie rozdrobnij je blenderem zaczynając od wolniejszy obrotów przechodząc do najszybszych
  3. Gdy masa jest równomiernie rozdrobniona przekładamy ją do szklanego naczynia, w którym ją zamrozimy
  4. Lody można jeść od razu, ale jeśli podczas przygotowania zrobiły się zbyt wodniste wystarczy włożyć je na trochę do zamrażarki

Podobne artykuły