W Internecie od pewnego czasu krąży porada, która zaleca dodanie wody smakowej do żelazka, aby pranie po wyprasowaniu miało ładny zapach. Jeśli wlejemy wody cytrynowej, ma być to cytrynowy aromat, jeśli grejpfrutowej, będzie grejpfrutowy itd. Niestety porada ta jest bardzo niebezpieczna dla naszego żelazka i chcielibyśmy Wam powiedzieć dlaczego, a jednocześnie ostrzec Was przed jej stosowaniem.
Wystarczy, że spojrzycie na skład wody smakowej. Zawierają one wodę mineralną i aromaty. Do tego jednak jednym ze składników jest całkiem spora ilość cukru. 1 szklanka takiej wody może zawierać nawet trzy łyżki cukru. Jest to nie tylko niezdrowe dla naszego zdrowia, ale również dla naszego żelazka.
Żelazko podgrzewane jest do dużej temperatury. Woda zmienia się w parę wodną, ale musi pozostać cukier, który w niej jest. Ten natomiast pod wpływem temperatury zacznie się karmelizować i zatykać dysze żelazka. Taka ilość cukru może sprawić, że po już jednym prasowaniu nasze żelazko będzie nadawało się tylko do wyrzucenia. Dlatego nie warto z tej porady korzystać.