Dlaczego nie wszystkie ziarna kukurydzy pękają podczas robienia popcornu?

DomPelenPomyslow.pl Dlaczego nie wszystkie ziarna kukurydzy pękają podczas robienia popcornu?

Lubicie popcorn? Nie można chyba wyobrazić sobie bardziej popularnej przekąski do filmów niż te popękane ziarenka kukurydzy. Zawsze podczas przygotowywania go w mikrofalówce dzieci pytały, dlaczego niektóre ziarenka nie popękały. Nie znałam odpowiedzi, aż do tej pory i chciałabym podzielić się z Wami tą widzę. Być może nie jest praktyczna, ale można zawsze zabłysnąć przed dziećmi :)

Jak powstaje popcorn

Warto jednak wiedzieć trochę więcej o samym popcornie bo jest to całkiem ciekawy temat. Otóż nadaje się na niego jedynie jeden rodzaj kukurydzy o nazwie everta. Kukurydza zaczyna zmieniać się w popcorn przy 180 stopniach Celsiusza. Jednak gdy temperatura będzie niższa o 10 stopni jedynie ok. 35% ziaren zamieni się w popcorn. Dzieje się tak dlatego, że kukurydza zawiera wodę, która zaczyna w nim wrzeć tak jak podczas gotowania potraw w szybkowarze. Gdy łuska nie jest już w stanie wytrzymać oporu pęka, a zmiana temperatury i ciśnienia zamienia popcorn w biały smakołyk, który znamy.

Dlaczego nie każde ziarenko pęka

Nie wszystkie ziarenka pękają ponieważ najczęściej ich łuski są uszkodzone, dlatego nie wytwarza się w środku odpowiednie ciśnienie, które jest potrzebne do zrobienia popcornu. To tak jakbyśmy chcieli gotować w dziurawym szybkowarze, to nie zadziała. Para ulatuje przez pęknięcie w łusce zamiast zbierać się w środku, przez to nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia, które jest potrzebne do rozerwania łuski, a następnie zamienienia jej wnętrza na popcorn. Prawda, że ciekawe? :)

Źródło: Science Alert, Business Insider

Zobacz również
Skomentuj

Dlaczego nie wszystkie ziarna kukurydzy pękają podczas robienia popcornu?